Indisk kycklinggryta med 4 sorters lök

Indisk kycklinggryta med 4 sorters lök

Foto: Robin Karlsson

Det här är en härligt mustig indisk kycklinggryta där vi gör rejält bruk av den underbara stapelvaran gul lök.

Först skivar vi och hårdsteker en del, sen puréar vi en del som vi sedan steker så smakerna koncentreras, sen tillsätter vi lite grovhackad lök direkt till grytan, och till sist avslutar vi med att toppa hela härligheten med rostad lök. Lökfest deluxe med andra ord!

I övrigt är det här en en rätt som hämtar allmän inspiration från det indiska köket, utan att den direkt efterliknar någon viss indisk kycklinggryta. Jag hämtade helt enkelt inspiration från indiska smaker och tekniker, men gjorde min egen version.

Om du har en mortel rekommenderar jag verkligen att du investerar i lite hela kryddor, i det här fallet spiskummin och korianderfrö. Hela kryddor som först torr-rostas i stekpanna och sedan mals i mortel har en helt annan smak än färdigmalda kryddor. Det är lite som konserverade champinjoner – visst känner man att det är champinjoner, men det är nästan natt och dag jämfört med färska.

Och har du ingen mortel – skaffa en! Helst en ganska stor, och den måste vara i sten eller metall. En trämortel är visserligen fin och lite mindre jobbig att flytta eftersom den väger mindre, men för att man ska kunna använda en mortel ordentligt måste den ha lite tyngd, och dessutom tåla att man misshandlar den ganska kraftigt.

Traditionellt i indien använder man ghee istället för smör. Ghee är i stort sett skirat smör, och vill du så kan du skira smöret innan du steker i det, men det går alldeles utmärkt att använda smöret rätt upp och ner i den här rätten.


Indisk kycklinggryta med 4 sorters lök

4 personer
1 timme

Ingredienser:

  • Cirka 60 g smör
  • 2 gula lökar, skivade
  • 4 gula lökar, grovhackade
  • 1 tsk hela spiskumminfrön
  • 1 tsk hela korianderfrön
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 1 tsk riven ingefära
  • 3 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 matsked garam masala
  • 500 g kycklinglårfiléer, skurna i munsbitar
  • 4 dl kycklingbuljong
  • Salt
  • 2 stora tomater, grovhackade
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 2 msk hackad koriander
  • 1 dl rostad lök
  1. Stek 2 skivade lökar i 2/3 av smöret på medelvärme tills mörkt brynt, ta ur med hålslev och lägg i skål tills vidare. Rosta spiskummin och korianderfrön i en stekpanna eller kastrull tills de doftar härligt (men se upp så de inte bränns). Mal till fint pulver i mortel.
  2. Mixa konserverade tomater och hälften av den grovhackade löken helt slätt med stavmixer, blender eller matberedare (har du inga av dessa apparater går det bra att riva på rivjärn istället). Stek i samma stekpanna på medelvärme under omrörning tills det blivit ganska torrt och mörknat lite, cirka 7 minuter.
  3. Tillsätt resten av smöret, ingefära, vitlök, kryddor från morteln samt gurkmeja och garam masala. Stek under omrörning i 30 sekunder, tillsätt sedan kyckling, brynt lök, resterande grovhackade lök, kycklingbuljong och en rejäl nypa salt. Låt koka upp och småkoka i 30 minuter utan lock, eller tills kycklingen är genomkokt och vätskan har reducerat rejält och blivit lite oljig.
  4. Rör ner hackade tomater och yoghurten och låt koka ihop några minuter, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt. Strö koriander och rostad lök över och servera med nykokt ris.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.