Klassisk mosbricka – på mitt sätt

Klassisk mosbricka – på mitt sätt

Foto: Robin Karlsson

En klassisk mosbricka kan vara riktigt, riktigt gott, förutsatt att alla beståndsdelarna är av bra kvalitet. Det är ju i stort sett bara korv och potatismos, så det gäller att ha riktigt god korv och riktigt fint, hemgjort potatismos.

Jag älskar att ha dill i moset på en korvbricka, och min favorittopping är surkål, amerikansk senap, och rostad lök. Det syrliga och friska från surkålen, det pikanta från senapen, och det knapriga friterade från den rostade löken – det går så sabla bra ihop med korven och moset.

Man kan ju spexa till det och ha nån fancy pants-korv om man vill, men i ärlighetens namn föredrar jag klassisk grillkorv. Den måste ju dock vara riktigt god, vilket de allra flesta inte är, så jag brukar söka upp de lite bättre märkena. Med den här typen av mat får man normalt exakt vad man betalar för, så är du osäker – ta det lite dyrare märket. Min favorit är Andersson & Tillman, men de finns bara i Uppsala-trakten så vitt jag vet.


Mosbricka

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 8 grillkorvar av bra kvalitet (eller din egen favorit)
  • Surkål
  • Rostad lök
  • Amerikansk senap

Potatismos:

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 dl mjölk
  • Cirka 40 g smör
  • Salt och vitpeppar
  • 1–2 msk hackad dill (torkad går bra) (kan uteslutas)
  1. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Lägg i kastrull med kallt vatten och en rejäl nypa salt. Låt koka upp och koka tills potatisen är genomkokt, cirka 15–20 minuter. Under tiden, lägg smör och mjölk i en kopp och kör i mikron tills smöret har smält, cirka 40 sekunder (eller smält i kastrull på spisen). När potatisen är genomkokt, häll av och låt ånga torr några minuter och mosa sedan med potatisstöt tillsammans med smörmjölken, salt, vitpeppar och dill.
  2. Tillaga korven på medelvärme i stekpanna, grillpanna eller på grill, tills helt genomstekt och vackert brynt, cirka 7–10 minuter.
  3. Klicka upp moset på tallriken, lägg korven över, toppa med surkål, rostad lök, och amerikansk senap.
  4. Servera.

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Håkan skriver:

    Jag gör dillmoset på direkten! Yum!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.