Laxjansson

Laxjansson

Foto: Robin Karlsson

Laxjansson kan ätas antingen som ett alternativ till Janssons frestelse – t.ex. på julbordet – eller bara lite när som helst, för bortsett från att det ser ut ungefär som en Janssons frestelse så gör laxen att upplevelsen blir helt annorlunda. Faktum är att jag tycker nästan att laxjansson känns lite somrigt!

Man skulle kunna kalla detta för en korsning mellan laxpudding och Janssons frestelse, men egentligen är det bara en Jansson där man byter ansjovisen mot gravad eller kallrökt lax. Men, om du gillar laxpudding lär du definitivt gilla det här, för resultatet blir rätt likt.

Gott och enkelt är det hur som helst!


Laxjansson

4 personer

Aktiv tid: 20 min
Total tid: 65–95 minuter

Ingredienser:

  • 1 kg fast potatis
  • 400 g kallrökt lax (gravad går också bra)
  • 1 stor gul lök
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • Cirka 1 dl ströbröd
  • Cirka 50 g smör (eller olja)

Övrigt:

  • Ugnsfast form, cirka 26 x 18 cm
  1. Skala potatisen och skär i 0,5 cm tjocka stavar samt skala och skiva löken tunt.
  2. Varva potatis, lök och laxskivor i en ugnsfast form (lägg alla potatisstavar längs med formen för bonuspoäng). Salta och peppra varje potatislager lätt, och se till att översta lagret är potatis.
  3. Häll över grädden, täck det hela med ströbröd och hyvlat smör (det går bra att spreja över olja istället för att hyvla smör).
  4. Grädda i 200 grader varm ugn i 45–75 minuter, tills potatisen är helt mjuk och det är brynt på toppen. Täck med folie om det blir brynt innan potatisen är klar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.