Lammfärsspett med persiljesallad, myntasallad och hemgjord vitlökssås

Lammfärsspett med myntasallad

Foto: Robin Karlsson

Lammfärsspett är ju otroligt gott i sig, och ännu godare blir de om du kryddar upp dem ordentligt. Men, det som verkligen gör den här anrättningen minnesvärd är tillbehören – framförallt myntasalladen. Du anar inte hur bra det passar till det mustiga lammet och den pigga och fräscha persiljesalladen. Och så enkelt också! Ta valfri bladsallad eller blandning av bladsallad, plocka bladen från en kruka mynta, och bara blanda. Kunde knappt bli enklare (särskilt inte om du köper en färdig blandsallad på påse, vilket jag inte har några som helst problem med i ett fall som detta).

Persiljesalladen ger en härligt syrlig fräschör till det hela också, och som pricken över i:et skedar vi över lite hemgjord vitlökssås – som jag lovar blir så mycket godare än någon färdig vitlökssås på flaska, och är också otroligt enkel att göra.

Ett par tips: Platta grillspett i metall är så väldigt mycket enklare att jobba med än runda träspett, så har du möjlighet rekommenderar jag verkligen att du skaffar sådana (också ett plus att de går att återanvända). När du ska forma dina lammfärsspett så rekommenderar jag inte att du försöker göra dem så runda och jämnformade som möjligt, utan snarare tvärtom. Själv misslyckades jag lite lätt denna gång så bilden ovan är inte till jättemycket hjälp är jag rädd, men tanken är att man ska trycka till spetten mellan tummen och pekfingret längs hela spettet och på så sätt få en vågig form på köttet. Denna ojämnare yta gör att du får vissa bitar som blir riktigt rejält stekta medan vissa andra blir lite mer varsamt tillagade, och ditt spett kommer smaka bättre därav.

Jag använde hela spiskumminfrön och hela korianderfrön som jag rostar i en torr panna och sedan stöter i mortel, för de har verkligen så mycket mer smak än deras färdigmalda motsvarigheter, men har du inte hela kryddor (eller inte orkar hålla på) så kan du absolut ersätta dem med färdigmalda, och kan då hoppa över första delen av steg 2. Jag kryddar också spetten med sumak, vilket är ett torkat och malt bär som har en väldigt härlig citrusliknande smak. Det brukar gå att hitta i välsorterade mataffärer eller orientaliska mataffärer, och jag rekommenderar verkligen att du testar det, för det är jättegott, men de går också bra att bara utesluta.

Jag har angett saltmängden i gram inom parantes ifall du vill mångdubbla receptet, för det är ganska viktigt att mängden salt är korrekt då det inte bara gör att det smakar bra utan också att konsistensen på dina lammfärsspett blir fast och fin så de inte ramlar av spetten under tillagningen.

Med allt detta sagt så är det här verkligen ett ganska enkelt recept som inte tar särskilt lång tid att få ihop, och det är så himla gott verkligen, så jag hoppas du vill testa!


Lammfärsspett med persiljesallad, myntsallad och hemgjord vitlökssås

4 personer
45 minuter

Färsspett:

  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk hel spiskummin
  • 1/2 tsk hel koriander
  • 1 gul lök, riven
  • 2 vitlöksklyftor, pressade eller finrivna
  • 1 tsk mald sumak
  • 1 tsk färskmald svartpeppar
  • 1/2 tsk harissapasta/harissapulver (eller annat chilipulver)
  • 1 tsk salt (10 g)
  • 500 g lammfärs

Persiljesallad:

  • 10 stjälkar bladpersilja
  • 1 rödlök
  • Saften från en halv citron
  • 1 nypa flingsalt

Myntasallad:

  • 1 kruka mynta
  • 1 påse blandsallad (eller motsvarande mängd valfri sallad)

Vitlökssås:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl naturell yoghurt (gärna grekisk)
  • 1 nypa salt
  • Färskmald svartpeppar

Servera med:

  • Pitabröd
  1. Sätt in ett galler i ugnen och sätt ugnen på högsta värme (eller om du använder grill: tänd grillen). Blanda mjölk och strö bröd i en större skål och låt stå (i minst 10 minuter innan du tillsätter färsen i nästa steg).
  2. Om du använder hel spiskummin och koriander, rosta fröna i en stekpanna på medelvärme i någon minut utan att de bränns och krossa dem sedan i en mortel. Riv lök och finriv eller pressa vitlöken direkt ner i ströbrödsblandningen, tillsätt sedan alla kryddor inklusive saltet och rör runt ordentligt. Tillsätt sedan lammfärsen och blanda noggrant i flera minuter tills du har en helt homogen smet.
  3. Olja in händerna och ta en handfull färs och forma den till en korv runt ett grillspett. När du fått en jämn form trycker du till korven med botten av tummen och pekfingret, från korvens ena sida till den andra, så hela korven får en något vågig yta. Ta ut gallret ur ugnen, se till att alla lammfärsspett är inoljade, och placera dem sedan på gallret och ställ in det i ugnen igen. Låt steka tills de fått fin yta på ovansida och vänd dem sedan och låt dem få fin yta på andra sidan, cirka 15 minuter totalt (men se till att hålla uppsikt).
  4. Medan dina lammfärsspett steker i ugnen gör du i ordning salladerna och såsen:
    • Riv bladen från persiljestjälkarna, skiva rödlöken tunt, placera båda i en skål, strö över en nypa flingsalt och pressa över citronsaften, och massera sedan in saltet och citronen i löken och persiljan.
    • Riv bladen från myntan och blanda med salladsbladen.
    • Finriv eller pressa vitlöksklyftan ner i en skål, blanda med övriga ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar.
  5. Värm pitabröden i ugnen, i stekpanna eller på grill (eller inte alls, om du föredrar det), fyll med lammfärsspett, persiljesallad, myntasallad och vitlökssås.
  6. Servera!

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.