Lättlagat: Lax med krämiga purjobönor

Lax med krämiga purjobönor

Foto: Robin Karlsson

Den här rätten är lika vansinnigt snabb och lättlagad som den är elegant, och därmed en riktig vardagsfavorit här hemma. Den går också att variera mer eller mindre i det oändliga: lax kan ersättas med i princip vilken fisk som helst, och man kan smaksätta bönorna mer eller mindre hur man vill (en favoritvariant är gul lök istället för purjo och basilika istället för dragon, plus finstrimlade soltorkade tomater).

Vardagsmat behöver inte vara tråkig eller baserad på halvfabrikat!


Lax med krämiga purjobönor

4 personer
25 minuter

Ingredienser:

  • 1 stor purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Lite olivolja och en klick smör
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 3 dl grädde
  • Cirka 460 g stora vita bönor (konserverade)
  • 1 kruka dragon (cirka 1 dl plockad)
  • 4 portionsbitar lax
  1. Plocka dragonen och grovhacka den, skiva purjolöken i 1 cm tjocka skivor på snedden (vita och blekt gröna delen endast) och skiva vitlöken så tunt du kan. Stek på medellåg värme i olivolja och smör tills det mjuknat ordentligt men ej tagit färg, cirka 8 minuter.
  2. Tillsätt vinet och låt det mesta koka in, tillsätt sedan grädde och (avrunna) bönor, en hyfsad nypa salt och lite svartpeppar. Låt koka ihop i cirka 10 minuter, tillsätt sedan grovhackad dragon och smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  3. Medan bönorna kokar ihop steker du laxbitarna på medelhög värme i lite olivolja tills fint gyllenbruna på utsidan och till önskad genomstekningsgrad. Glöm inte att salta laxen medan du steker den.
  4. Servera!

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.