Kycklingburgare med bluecheese-dressing

Kycklingburgare med bluecheese-dressing

Foto: Robin Karlsson

Kycklingfärs får alldeles för lite tid i rampljuset tycker jag. Nästan alla saker som man kan göra med nöt-, fläsk- eller lammfärs kan man också göra med kycklingfärs, ofta med alldeles strålande resultat (illustrerande exempel finnes här och här).

Kycklingburgare är ju ett ganska solklart fall faktiskt. För det första blir det väldigt gott, men utöver det så finns det ju andra skäl att vilja äta kyckling snarare än nöt eller fläsk, t.ex. dietära, miljö- eller kostnadsmässiga skäl.

Köper du svensk kyckling kan du till och med servera din kycklingburgare medium om du vill – svenska kycklingar har enormt låg frekvens av salmonella, bakterien återfinns faktiskt bara cirka 0,03 % av svenskuppfödda kycklingflockar (jämfört med EU-snittet på cirka 6 %, eller ännu värre amerikanska kycklingar som ligger på hela 12 %).*

Nu är det ju i vilket fall många som tycker att rosa kyckling är obehagligt, och det ska givetvis respekteras. Min sambo är sådan, så därför serveras kyckling här hemma alltid med en innertemperatur på 63 grader. Då blir kycklingen absolut inte rosa, men definitivt fortfarande saftig och god. Har du ingen sticktermometer (så borde du köpa en sticktermometer, men annars) kan du följa tidsangivelserna i receptet så borde det blir ganska hyfsat. Det bästa är förstås att smaka och titta.

Om du ändå är lite orolig för bakterier i maten kan du fortfarande låta bli att genomsteka din kycklingburgare, du måste då istället bara varmhålla den en liten stund för att ta kål på bakterierna. Vid 63 grader Celsius tar det strax under 10 minuter för alla bakterier att dö, så även om din burgare skulle vara fullpackad av salmonella är den ändå helt säker att äta vid 63 grader så länge den har hållit den temperaturen i 10 minuter.**

*Källa: Svensk fågel
**Se t.ex. den här utmärka artikeln om livsmedelssäkerhet, temperatur och tid.


Kycklingburgare med bluecheese-dressing

4 st
40 minuter

Kycklingburgare:

  • 500 g kycklingfärs
  • 10 g salt (cirka 1 rågad tsk)
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • Svartpeppar efter smak

Dressing:

  • 50 g blåmögelost (cirka 3 msk)
  • 50 g majonnäs (cirka 3 msk)
  • 50 g gräddfil/naturell yoghurt (cirka 3 msk)
  • Svartpeppar efter smak
  • En skvätt citron

Tillbehör, exempelvis:

  • Hamburgerbröd
  • Skivad tomat
  • Sallad
  • Skivad rödlök
  • Saltgurksstavar
  1. Rör ihop ingredienserna till burgarna och fortsätt röra färsblandningen ett par minuter tills den blir lite kletig. Ställ in i kylen tillsvidare.
  2. Smula, hacka, mosa, eller på annat sätt finfördela blåmögelosten. Blanda sedan med övriga ingredienser och smaka av. Beroende på vilken ost du har valt kan du behöva tillsätta lite extra salt.
  3. Sätt en gjutjärnspanna på högsta värme. Dela färsblandningen i 4 lika stora klumpar och forma sedan klumparna till biffar, cirka 1,5–2 cm tjocka och lite större än dina hamburgerbröd. Tillsätt lite matolja till stekpannan; när oljan börjar ryka är pannan varm nog. Stek då hamburgarna utan att böka runt dem för mycket tills de är rejält brynta och nästan helt genomstekta, cirka 2,5 min på första sidan och 1,5–2 min på andra.
  4. Montera ihop burgarna med önskade tillbehör, sleva över lite av den goda dressingen, och servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.