Pesto alla genovese

Pesto alla genovese

Foto: Robin Karlsson

En bra, hemgjord pesto är svårslaget. Så enkelt också! Endast en handfull ingredienser som ska mosas ihop, och vips så är det klart!

En klassisk pesto alla genovese, med ursprung i den italienska hamnstaden Genua, görs med vitlök, basilika, pinjenötter, parmesan, pecorino och olivolja, men det finns ingen lag som säger att man måste göra just pesto alla genovese. Vill du byta ut basilikan mot oregano? Bara använda parmesan? Använda cashewnötter istället för pinjenötter? Kör hårt. Kom bara ihåg att använda liknande ingredienser och att inte avvika från proportionerna för mycket så kommer du lyckas utmärkt.

Några ord om metoden

Matberedaren har ju vissa fördelar jämfört med morteln, främst att det går väldigt snabbt och kräver noll muskelkraft. Morteln har dock ett definitivt övertag när det kommer till resultatet – en pesto gjord med mortel blir len och lite krämig och tydligare i smaken, medan en gjord i matberedare blir lite grynig och något plattare i smaken.

Även rent etymologiskt har vi anledning att använda mortel.

Ibland är old school-metoderna helt enkelt bättre. Ordet pesto kommer dessutom från det italienska ordet för att stöta eller krossa, så även rent etymologiskt har vi anledning att använda mortel istället för matberedare.

Om du inte har en mortel eller absolut inte vill använda en så kan du så klart använda en matberedare; pulsera då vitlök, salt och nötter i matberedaren till en fin massa, tillsätt sedan osten och därefter basilikan och rör till sist ner oljan för hand.


Pesto alla genovese

1 sats, räcker till pasta för 2–3 personer
15 minuter

Ingredienser:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 kruka basilika (cirka 30 g)
  • 2 msk pinjenötter
  • 15 g (1 liten näve) finriven parmesan och/eller pecorino
  • Cirka 35 ml fin olivolja
  1. I en mortel, pulvrisera vitlöksklyftorna tillsammans med en nypa grovt havssalt. Jobba sedan in basilikan en näve i taget tills allt är söndermalt. Tillsätt pinjenötterna och pulvrisera även dem, och tillsätt därefter osten och till sist oljan.
  2. Smaka av och justera smaken genom att tillsätta mer av någon ingrediens om det behövs.
  3. Om du serverar med pasta, rör ihop med den kokta pastan i en serveringsskål snarare än i kastrullen – peston bör inte värmas upp särskilt aggressivt för då tappar den i smak.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.