New York-inspirerad smörgås

New York-inspirerad smörgås

Salt och rökigt kött, sötsur pressgurka, stark senap, och drösvis med aromatisk dill. Så himla gott bara.

Den här skapelsen är inspirerad av pastramismörgåsar från New York – specifikt den från Harry & Ida’s – men den har definitivt genomgått en anpassning både efter svenska råvaror och min egen smak.

Istället för pastrami använder jag rökt nötinnanlår, men vilken typ av salt och rökigt kött som helst bör funka bra (och får du tag på riktigt bra pastrami kan du givetvis använda det också). Istället för att lassa på drivvis på tjocka skivor som de gör på Harry & Ida’s så föredrar jag ett lagom lager av riktigt tunna skivor som läggs på brödet i ett luftigt lager. Det är så mycket trevligare att tugga på tycker jag.

På det lägger vi hemgjord pressgurka – det är ju så enkelt och går så snabbt, så varför inte? Toppa det med en rejäl näve färsk dill så är du hemma.

Men glöm för allt i världen inte att smeta in båda bröden i majonnäs och senap innan du lassar på påläggen!


New York-inspirerad smörgås

Aktiv tid: 10 minuter
Total tid: Cirka 1 timme

Ingredienser, per smörgås:

  • 1 bröd liknande det på bilden
  • 2 msk majonnäs
  • 2 tsk stark, grov senap
  • 75 g rökt nötinnanlår eller liknande
  • 1 näve pressgurka
  • 1 näve dill

Pressgurka, räcker till cirka 3 smörgåsar:

  • 1 gurka
  • 2 rejäla nypor salt
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 msk ättika
  • 1 nypa vitpeppar
  1. För pressgurkan: Hyvla skivor av gurkan på längden med osthyvel eller potatisskalare. Gå runt gurkan när du hyvlar så du tillslut har kvar det vattniga innanmätet, vilket vi inte ska använda. Placera gurkremsorna i en skål, strö över saltet och rör runt så det fördelas jämnt, lägg sedan på en assiett och lägg en tyngd ovanpå. Låt stå i 30 minuter och häll sedan bort vätskan. Medan gurkorna ligger i saltet blandar du ihop vatten, socker, ättika och vitpeppar till en enkel lag. Rör tills sockret löst sig. När du sedan hällt av vätskan från gurkan häller du över lagen, rör runt, och ställer in skålen i kylen i 20 minuter.
  2. För smörgåsen: Dela bröden längs med och bred majonnäs och senap på båda halvorna. Lägg sedan på köttet i luftigt draperade skivor, täck med avrunna gurkremsor, en rejäl näve dill, och toppbrödet.
  3. Servera, gärna med en kall lager.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.