Lättlagat: Smörrebröd

Smörrebröd

Foto: Robin Karlsson

Danmarks nationalrätt. Vill man vara petnoga, och hålla sig väl med dansken, så finns det säkert en lång rad kriterier som måste uppfyllas för att man ska få kalla något för smörrebröd. För mig är dock smörrebröd i princip en vanlig smörgås, men helst på mörkt och gärna grovt bröd, och definitivt med matiga och någorlunda genomtänkta pålägg.

Dessutom ska man helst få ett par tre stycken smörgåsar med helt olika pålägg, så att de tillsammans liksom utgör mer av en komplett måltid än vad exempelvis tre vanliga ostmackor skulle göra.

En trevlig, enkel, och lätt middag eller lunch är det i alla fall! Passar för övrigt perfekt som inslag på buffén, då kan man till och med låta gästerna montera ihop sina smörrebröd själv. Vad gäller påläggen kan man gott köpa färdiga tycker jag, ingen skam i det, och bara kombinera dem själv hemma.

Här har vi, i vänstervarv i bilden ovan: hjortkorv med ost, syltlök och krasse, köttbullar med rödbetssallad och cornichoner, och rökt makrill med potatissallad.

Andra vanliga påläggskombinationer är, för att nämna ett par stycken:

  • Panerad spätta, remouladsås och citron
  • Kokt ägg, majonnäs, räkor och dill
  • Rostbiff, remouladsås och rostad lök
  • Rökt ål, rå äggula, kapris och lök
  • Sill, rädisor, purjolök och rå äggula
  • Skivad kokt potatis, leverpastej, friterad persilja och ansjovis
  • Salt bringa, inlagd gurka, pepparrot och tomat

Som ni ser är möjligheterna formligen oändliga, så gräv runt i kylen eller delikatessdisken och ta vad ni känner för!

Och sk*t i vad danskarna tycker!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.