Biff med gröna bönor och klyftsallad med bea-dressing

Foto: Robin Karlsson
En härligt mustig stekt biff görs lite lättare genom att den serveras med fräscha grönsaker och en matig klyftsallad med bea-dressing.
Med ”klyftsallad” menar jag att salladen inte är upphackad i småbitar, utan den serveras istället i hel bit. 1/2 huvud romansallat är lagom för en person, men använder du t.ex. isbergssallat istället kanske det räcker med en 1/4 per person.
Att servera sallad på detta vis gör att det blir lite matigare och intressantare än en vanlig grönsallad. Om man dessutom ringlar en bearnaise-smakande dressing över så tror jag inte det blir många sura miner vid middagsbordet!
Vår bea-dressing är i stort sett en lite tunnare majonnäs smaksatt med dragon, och det är hur gott som helst på i stort sett vilken sallad som helst, men det passar verkligen extra bra till biffen (biff+bea=gott, det vet ju alla).
Biff med gröna bönor och klyftsallad med bea-dressing
2 personer
45 minuter
Ingredienser:
- 300 g biff
- 1 romansallat
- 300 g gröna bönor
Bea-dressing:
- 1 äggula
- 1 msk pressad citron
- 1 msk vitvinsvinäger
- 65 ml rapsolja
- 1–2 msk hackad inlagd dragon (färsk funkar också)
- 1 nypa salt
Vitlökssmör:
- 50 g rumsvarmt smör
- 1–2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
- Salt
- Svartpeppar
- Pressad citron
- Salta biffen runt om och låt ligga i cirka 40 minuter innan steg 5.
- Rör ihop vitlökssmöret och låt stå svalt till servering.
- Gör bea-dressingen: Vispa ihop äggula, citron och vinäger i en skål. Tillsätt oljan sakta, sakta, lite i taget och vispa kraftigt tills du har vispat in all olja. Tillsätt dragon och smaka av med en nypa salt. Låt stå svalt till servering.
- Trimma och skölj bönorna, och dela och skölj salladen (dela i tu om du använder romansallat eller kvarta om du använder isberg). Låt salladen rinna av ordentligt på en kökshandduk.
- Koka upp välsaltat vatten till bönorna. Torka biffen torr på ytan på hushållspapper och stek sedan i lite matolja i en riktigt het panna tills väl brynt på alla sidor och genomstekt till önskad grad. Lägg på skärbräda och täck löst med folie och låt vila 5 minuter.
- Koka bönorna i 2–3 minuter och häll sedan av i durkslag.
- Servera biffen med vitlökssmör, bönor och sallad, och ringla dressing över vid bordet.