Biff med gröna bönor och klyftsallad med bea-dressing

Biff med gröna bönor och klyftsallad med bea-dressing
Foto: Robin Karlsson

En härligt mustig stekt biff görs lite lättare genom att den serveras med fräscha grönsaker och en matig klyftsallad med bea-dressing.

Med ”klyftsallad” menar jag att salladen inte är upphackad i småbitar, utan den serveras istället i hel bit. 1/2 huvud romansallat är lagom för en person, men använder du t.ex. isbergssallat istället kanske det räcker med en 1/4 per person.

Att servera sallad på detta vis gör att det blir lite matigare och intressantare än en vanlig grönsallad. Om man dessutom ringlar en bearnaise-smakande dressing över så tror jag inte det blir många sura miner vid middagsbordet!

Vår bea-dressing är i stort sett en lite tunnare majonnäs smaksatt med dragon, och det är hur gott som helst på i stort sett vilken sallad som helst, men det passar verkligen extra bra till biffen (biff+bea=gott, det vet ju alla).


Biff med gröna bönor och klyftsallad med bea-dressing

2 personer
45 minuter

Ingredienser:

  • 300 g biff
  • 1 romansallat
  • 300 g gröna bönor

Bea-dressing:

  • 1 äggula
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 65 ml rapsolja
  • 1–2 msk hackad inlagd dragon (färsk funkar också)
  • 1 nypa salt

Vitlökssmör:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1–2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Pressad citron
  1. Salta biffen runt om och låt ligga i cirka 40 minuter innan steg 5.
  2. Rör ihop vitlökssmöret och låt stå svalt till servering.
  3. Gör bea-dressingen: Vispa ihop äggula, citron och vinäger i en skål. Tillsätt oljan sakta, sakta, lite i taget och vispa kraftigt tills du har vispat in all olja. Tillsätt dragon och smaka av med en nypa salt. Låt stå svalt till servering.
  4. Trimma och skölj bönorna, och dela och skölj salladen (dela i tu om du använder romansallat eller kvarta om du använder isberg). Låt salladen rinna av ordentligt på en kökshandduk.
  5. Koka upp välsaltat vatten till bönorna. Torka biffen torr på ytan på hushållspapper och stek sedan i lite matolja i en riktigt het panna tills väl brynt på alla sidor och genomstekt till önskad grad. Lägg på skärbräda och täck löst med folie och låt vila 5 minuter.
  6. Koka bönorna i 2–3 minuter och häll sedan av i durkslag.
  7. Servera biffen med vitlökssmör, bönor och sallad, och ringla dressing över vid bordet.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *