Lättlagat: Kikärtscurry med blomkål

Kikärtscurry med blomkål

Foto: Robin Karlsson

Kikärtscurry är en perfekt vardagsrätt för i stort sett alla, eftersom det är både lätt- och snabblagat, billigt, och vegetariskt (uteslut smöret om du vill göra rätten vegansk). Dessutom är det väldigt gott och lämpligt att laga lite extra mycket av eftersom det också passar perfekt i matlådan dagen efter!

Jag använder både vanligt currypulver och thaicurrypasta i receptet, eftersom currypastor generellt håller väldigt hög kvalitet och i och med att currypastan är färskt istället för torkad kompletterar det smakerna i currypulvret väldigt väl och ger hela rätten lite mer djup.

Själv har jag en hel rad currypulver hemma i hyllan och jag brukar använda en blandning av flera stycken, för att ge ytterligare djup till rätten, men har du bara ett helt vanligt gult currypulver räcker det gott och väl om du kombinerar det med currypasta.

Det går givetvis bra att att skicka i andra grönsaker än kikärtor och blomkål i grytan – broccoli, potatis, vitkål, paprika, ärtor och gröna bönor är ganska vanliga – men ibland gillar jag enkelheten i att ha ett fåtal huvudingredienser. Men det är så klart upp till var och en!


Kikärtscurry med blomkål

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

 • 500 g blomkål
 • 1–2 msk röd eller grön thaicurrypasta
 • 1 msk currypulver
 • 2 paket kikärtor
 • 1 burk kokosmjölk
 • 1 tetra hela konserverade tomater, grovhackade/handkrossade
 • 1 msk soja
 • 1 nypa salt
 • 1 stor klick smör
 • 1 näve koriander (kan uteslutas)
 1. Trimma blomkålen och dela i små floretter (munsbitsstora) och häll upp tomaterna i en skål och hacka igenom dem lite med en kniv eller krossa dem med händerna.
 2. Värm ganska rikligt med matolja i en gryta eller stor stekpanna med höga kanter på hög värme och stek blomkålen ett par minuter tills den är lite svedd i kanterna men fortfarande inte genomstekt.
 3. Tillsätt currypasta och currypulver och stek under omrörning i cirka 30 sekunder. Tillsätt sedan kikärtor (inklusive lagen), kokosmjölken, tomaterna, soja och salt och rör om ordentligt.
 4. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda försiktigt tills det kokat ihop lite och blomkålen är genomkokt, cirka 10 minuter.
 5. Rör ner smöret och smaka sedan av och justera eventuellt med mer soja, salt eller currypulver.
 6. Servera med hackad koriander och ett gott naan-bröd eller annat plattbröd och/eller ris.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.