Italiensk köttfärslimpa med vitlöksdoftande 
potatismos och skärbönor i tomatsås

Italiensk köttfärslimpa med vitlöksdoftande 
potatismos och skärbönor i tomatsås

Foto: Robin Karlsson

När jag säger ”italiensk” så menar jag snarare ”med inspiration från Italien” än att det faktiskt är ett italienskt recept, för det är det inte. Däremot är det väldigt gott! Den annars ganska murriga köttfärslimpan får en behaglig skarphet av tapenaden, potatismoset piffas upp med ljuvligt mild och aromatisk rostad vitlök, och skärbönorna i tomatsås är bara väldigt, väldigt goda.

Får man inte tag på skärbönor kan man använda haricot verts istället.


 Italiensk köttfärslimpa med vitlöksdoftande 
potatismos och skärbönor i tomatsås

4 portioner
Aktiv tid: 1 timme
Total tid: 2 timmar

Ingredienser:

Köttfärslimpa:

  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 msk blandade örter
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl finriven parmesan
  • Torkade chiliflingor (valfritt)
  • 1 rågad tsk salt
  • Grovmald svartpeppar
  • 400 g nötfärs
  • 400 g fläskfärs

Tapenade:

  • 1 handfull gröna oliver, urkärnade
  • 1 handfull svarta oliver, urkärnade
  • 1 handfull kapris
  • 1 röd chili

Vitlökspotatismos:

  • 1 hel vitlök
  • 800 g mjölig potatis, skalad
  • 25 g smält smör
  • 1 dl varm mjölk
  • Salt
  • Peppar

Skärbönor i tomatsås:

  • Cirka 12 skärbönor, sköljda och skurna i bitar på snedden
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, fint skivade
  • Olivolja
  • 1 burk goda hela plommontomater (400 g), mixade
  • Salt
  • Peppar
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till köttfärslimpan utom färsen i en bunke, rör runt och låt stå i ett par minuter.
  3. Blanda ingredienserna till tapenaden i en matberedare och pulsera ett par gånger tills du har en någorlunda finhackad mix (eller hacka för hand). Du kan snitta upp chilin och skrapa ur fröna och de vita membranen om du inte vill ha tapenaden så stark, annars kan skär du den bara i bitar innan du lägger ner den i matberedaren.
  4. Blanda ned färsen i bunken med övriga färsingredienser och rör ordentligt i cirka 5 minuter tills färsensmeten är helt genomblandad och har blivit lite klibbig i konsistensen (lättast i köksmaskin med flatblandare).
  5. Gnid in en stor skärbräda med lite olivolja och platta ut färssmeten till en stor rektangel (typ A4-format), cirka 2 cm tjock. Bred på tapenaden och rulla försiktigt ihop färsplattan från kortsidan tills du har en rulle. Lägg färsrullen med skarven nedåt i en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i cirka en timme eller tills stektermometern når 66 grader.
  6. Lägg också in den hela, oskalade vitlöken i ugnen på gallret bredvid köttfärslimpan.
  7. Lägg potatisen i en stor kastrull, salta rikligt, fyll upp med kallt vatten och sätt på en platta på högsta värme. Dra ner värmen till medel när det kokat upp och låt stå tills potatisen är helt genomkokt, cirka 20 minuter (det gör inte så mycket om den blir lite överkokt). Häll av vattnet och låt stå med locket på tills köttfärslimpan är klar.
  8. När köttfärslimpan har nått en innertemperatur på 66 grader tar du ut den, täcker den lätt med folie och låter den vila medan du gör klart resten av måltiden. Sätt grillelementet i ugnen på högsta värme. (Har du ingen termometer borde du köpa en omgående, men vill du inte det kan du istället göra ett snitt i köttfärslimpan för att kontrollera om den är genomstekt.)
  9. Stek bönor, lök och vitlök i olivolja i ett par minuter på medelvärme i en stekpanna med hög kant, tills de har mjuknat något och kanske fått lite färg. Häll på tomaterna, salta och peppra och låt puttra i 5-10 minuter.
  10. Medan bönorna puttrar tar du ut den hela vitlöken från ugnen. Klipp av toppen på den så själva klyftorna öppnas upp, och kläm ut innehållet i potatiskastrullen (var försiktig, den kan bli ganska varm). Tillsätt den varma mjölken, det smälta smöret, salt och peppar och mosa med potatisstöt till valfri konsistens.
  11. Ta bort folien från köttfärslimpan och ställ in den under grillelementet för att ge den lite färg, cirka 2 minuter.
  12. Skiva upp köttfärslimpan och servera med vitlökspotatismoset och tomatbönorna.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.