Kycklingköttbullar med bacon- och blåmögelostsås

Kycklingköttbullar med bacon- och blåmögelostsås

Foto: Robin Karlsson

Kycklingfärs är en väldigt underskattad råvara och ett jättebra alternativ till nötfärs eller fläskfärs i de allra flesta fall, och ett kul sätt att använda kyckling på!

Det här är ett bra vardagsrecept som går förhållandevis snabbt att få ihop och värmer gott om det är lite ruggigt ute. Tycker man inte om blåmögelost kan den ersättas med i princip vilken ost eller ostblandning som helst.

Receptet på själva kycklingbullarna är ett grundrecept som går att använda till en rad rätter och går att anpassa på oändligt många sätt.  Du kan göra pannbiffar, köttfärslimpa, järpar, eller vad du känner för, och du kan krydda och smaksätta helt efter eget huvud, men jag rekommenderar att du följer receptet nedan vad gäller proportionerna mellan färsen, vätskan (mjölk i detta fall), ströbröd och salt, och även metoden för att blanda ihop färssmeten.


Kycklingköttbullar med bacon- och blåmögelostsås

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

Kycklingköttbullar:

  • 1 gul lök, riven
  • 2 klyftor vitlök, rivna/mosade
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 rågad tsk vanligt salt
  • Svart- och vitpeppar
  • 500 g kycklingfärs

Sås:

  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 6 skivor bacon, strimlade
  • 100 g blåmögelost
  • 500 g färsk pappardelle eller annan pasta
  1. Koka upp välsaltat pastavatten i en stor kastrull (används för servering senare).
  2. Riv lök och vitlök ned i en stor skål. Tillsätt salt, peppar, ströbröd och mjölk och blanda ordentligt. Låt stå i ett par minuter. Strimla baconskivorna.
  3. Blanda färsen ner färsen i skålen. Rör ordentligt med en gaffel i ett par minuter tills färssmeten är välblandad och kletar fast i kanterna på skålen.
  4. Forma köttbullar av smeten (gnid in händerna med vatten mellan varje boll så fastnar inte smeten på händerna så farligt). Stek på medelhög värme i olivolja.
  5. Stek samtidigt baconstrimlorna i lite olivolja i en kastrull tills de fått fin färg. Tillsätt grädden och koka upp under omrörning.
  6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  7. Ta kastrullen från värmen och smula ner osten i såsen. Rör tills osten har smält.
  8. Häll av pastan när den är färdigkokt, men spara först lite av pastavattnet i en kopp. Blanda avrunnen pasta, kycklingbullar och sås i pastakastrullen, och tillsätt eventuellt lite pastavatten om såsen blir för stabbig. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.