Friterad apelsinkyckling med ris och broccoli

Friterad apelsinkyckling med ris och broccoli

Foto: Robin Karlsson

Apelsinkyckling har sitt ursprung i Hunan-provinsen i Kina, men denna version med krispig friterad kyckling i en sötsur apelsinsås är en amerikansk vidareutvecklingen som sällan hittas i Kina.

Däremot är den så vanlig i USA att den närmast är att betrakta som amerikansk husmanskost – den serveras i skolor och militärmässar, är vanlig i frysmatsdisken, och återfinns på menyn på de flesta amerikanska kinarestauranger, både snabbmatsrestauranger och finare ställen.

Det är lätt att förstå varför, för det är en väldigt god rätt; krispig friterad kyckling som täcks i en sötsur, salt och mustig apelsinsås är svårt att slå om man är på det humöret!


Friterad apelsinkyckling

4 personer
Cirka 1 timme

Ingredienser:

  • 500 g kycklinglårfilé, skuren i små munsbitar

Marinad:

  • 1 äggvita
  • 2 msk soja
  • 2 msk Shaoxing-vin (eller torr sherry)
  • 2 msk vodka
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 3 msk majsstärkelse

Panering:

  • 1,2 dl vetemjöl
  • 1,2 dl majsstärkelse
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 rejäl nypa salt

Sås:

  • Finrivet skal och saft från 1 apelsin
  • 1 msk soja
  • 2 msk Shaoxing-vin (eller torr sherry)
  • 2 msk kinesisk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk matolja
  • 2–3 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • 2–3 cm ingefära, finriven

Övrigt:

  • Frityrolja, matolja eller rapsolja att fritera i
  • Termometer
  • Kokt eller ångkokt broccoli
  • Nykokt vitt ris
  • Vårlök till garnering
  1. Vispa upp äggvitan i en stor skål tills den är lite skummig. Rör ner soja, vin och vodka. För över hälften av marinaden till en liten skål och ställ åt sidan tills vidare, och vispa sedan ner bikarbonat och majsstärkelse i den stora skålen. Tillsätt kycklingen till den stora skålen och vänd runt tills kycklingen är helt täckt av marinad. Täck med plastfolie och låt stå tills vidare.
  2. Vispa ihop ingredienserna till paneringen i en stor skål och vispa sedan in marinaden som du sparade i steg 1, lite i taget, tills en klumpig och mjölig massa formats.
  3. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en liten skål tills helt klumpfritt, för över till en stor stekpanna och koka upp. Sänk värmen till låg och låt sjuda någon minut tills såsen tjocknat och för sedan tillbaka till skålen för att avstanna kokningen. Ställ pannan åt sidan men torka inte ur den.
  4. Tillsätt minst 5 cm olja till  en stor kastrull eller gryta och värm till cirka 185 grader. Tillsätt kycklingen en bit i taget till paneringen och kasta runt för att täcka med panering. Upprepa tills all kyckling är i paneringsskålen och är täckt med panering. Tryck till kycklingbitarna något för att se till att paneringen fäster ordentligt.
  5. Plocka upp en kycklingbit i taget och skaka försiktigt av överflödig panering och sänk sedan sakta ner i den heta oljan. Lägg ner bitarna ifrån dig så du inte får stänk av het olja på dig. Tillsätt så många bitar till oljan att de inte trängs och låt fritera tills vackert gyllenbruna, cirka 4 minuter (vänd bitarna då och då) och för sedan över med hålslev till hushållspappersklädd tallrik. Upprepa med resten av kycklingen.
  6. När alla kycklingbitar är friterade, för över dem till stekpannan med såsresterna tillsammans med såsen och stek samtidigt som du vänder runt kycklingen med en stekspade tills alla bitar är varma och helt täckta av sås.
  7. Servera med broccoli och ris och strö hackad vårlök över som garnering.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.