Klyftsallad med blåmögelostdressing och bacon

Klyftsallad med blåmögelostdressing och bacon

Foto: Robin Karlsson

Klyftsallad är så vitt jag vet ett amerikanskt påfund, och det har numera en viss kitschighetsklang – lite som räkcocktail eller kassler med ananas i ugn har i Sverige – men jag känner att den är redo för en comeback!

Att leka med storleken på ingredienserna är faktiskt ett jättebra sätt att variera en sallad, för det gör rätt stor skillnad för upplevelsen. Här kan man väl säga att vi tar detta koncept till det extrema genom att servera en enorm bit isbergssallat som kläs med en härlig dressing samt baconsmulor och tunt skivad vårlök.

Det är egentligen själva konceptet som är poängen och man kan givetvis använda vilka smaksättare man vill, men det är något med det mustiga i blåmögelost och bacon som passar så himla bra till den fräscha, krispiga isbergssallaten.

Så, imponera på dina middagsgäster med en fräsch klyftsallad till förrätt!


Klyftsallad med blåmögelostdressing och bacon

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

 • 1 paket bacon
 • 60 g blåmögelost 
 • 40 g majonnäs
 • 80 g gräddfil
 • En skvätt pressad citron
 • Svartpeppar
 • 1 huvud isbergssallat
 • 2 vårlökar
 1. Lägg baconskivorna på en ugnsplåt klädd med aluminiumfolie och ställ in i en kall ugn. Sätt ugnen på högsta värmen. Vänd baconskivorna när ovan sidan ser klar ut, efter cirka 5–10 minuter, och kör ett par minuter till tills det är krispigt. (Se upp, det bränns rätt snabbt.) För över baconskivorna till ett fat med ett par lager hushållspapper på och låt svalna.
 2. Smula sönder blåmögelosten i en liten skål och blanda med majonnäs, gräddfil, citron och svartpeppar. Smaka av och justera efter smak (det behövs troligen inget salt). Låt stå i kylskåp till servering.
 3. Skär bort det yttersta fula på roten på isbergssallaten (bara ett par millimeter) och detta sedan hela salladshuvudet genom roten i 4 lika stora klyftor. Ta eventuellt bort de yttersta bladen på klyftorna om de är fula eller smutsiga. Strimla vårlöken fint på snedden och smula sönder baconskivorna.
 4. Lägg upp sallatsklyftorna på fat, ringla över lite dressing och strö över vårlök och bacon.
 5. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.