Italiensk korv- och böngryta med svartkål och gremolata

Italiensk korv- och böngryta med svartkål och gremolata

Foto: Robin Karlsson

Italiensk korv- och böngryta, dessutom med svartkål! Och gremolata! Det kan ju inte bli annat än gott.

Det är nåt så fint med kombinationen smakrik köttprodukt, kål och bönor, och själva stommen i det här receptet är en väldigt bra grundmall som jag ofta gör varianter på. Det som gör det lite italienskt i det här fallet är att korven är av italienskt ursprung och att svartkål är väldigt populärt i Italien. Samt gremolatan förstås! Jag gör annars ganska ofta en lite mellaneuropeisk variant med surkål och tysk eller tjeckisk korv (eller rökt sidfläsk), och då har jag öl i istället för vin, men i övrigt ser proceduren mer eller mindre densamma ut.

Så, du får gärna se det här som en mall som du kan anpassa helt efter eget tycke och smak. Men jag tycker i och för sig att just den här kombinationen av smaker blev väldigt lyckad, så testa gärna att köra receptet rakt av också!

Smaklig spis!


Italiensk korv- och böngryta med svartkål och gremolata

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

Gremolata

  • Finrivet skal från 1 citron
  • 1 kruka persilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • En skvätt olivolja
  • Salt och peppar

Gryta

  • 4 italienska korvar (ca 400 g)
  • 200 g svartkål
  • 1 stor gul lök
  • 1/2 purjolök
  • 2 selleristjälkar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 paket konserverade bönor (á cirka 400 g)
  • 1 liter kycklingbuljong
  1. Riv citronskalet (försiktigt så bara det gula kommer med), finhacka persiljan och pressa eller finriv vitlöken, blanda alltsammans i en skål och tillsätt en nypa salt, ett par varv svartpeppar och en skvätt olivolja (det ska vara som en lätt flytande smet) och ställ åt sidan tills vidare. Häll av bönorna men spara spadet.
  2. Sätt en stekpanna på hög värme. Slanta korven, grovstrimla kålen och finhacka lök, purjolök och selleri.
  3. Stek korven i lite olivolja tills väl brynt på båda sidor, cirka 5 minuter, och för över till större gryta.
  4. Se till att stekpannan blir riktigt het igen och låt sedan kålen steka ostörd i lite olivolja i cirka 1 minut tills det understa lagret blivit nästan lite bränt i kanterna. Häll i en skvätt vatten och skrapa lite i botten så eventuellt faststekta småbitar löses upp i vattnet och för sedan över alltihop till grytan.
  5. Sänk värmen till medel, ställ stekpannan åt sidan och ställ grytan på plattan. Tillsätt lök, purjolök och selleri till grytan och låt steka under omrörning tills det mjuknat men ej tagit färg, cirka 5 minuter. Tillsätt cirka hälften av gremolatan och låt steka i cirka 30 sekunder, tillsätt sedan vinet och rör om.
  6. Låt vinet reducera till ungefär hälften, cirka 4 minuter, och tillsätt sedan bönorna och cirka hälften av det sparade bönspadet samt kycklingbuljongen.
  7. Låt koka upp och sedan sjuda försiktigt i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera och ringla lite gremolata över vid bordet.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.