Tonfiskröra

Tonfiskröra

Foto: Robin Karlsson

Tonfiskröra är en sån sak som jag brukar göra på helgmorgnar när man vill lyxa till det lite, särskilt om man råkar ha (eller orkar gå och köpa) färskt bröd. Det är underbart gott på nygräddad bagel eller baguette verkligen!

Proffstips: Om din lokala mataffär säljer butiksgräddade baglar kan du be dem plocka fram ett par frysta ogräddade åt dig, sen kan du ha dem i frysen hemma tills det är dags och då grädda dem cirka 8–10 minuter på 180 grader.

Det är ju definitivt som upplagt för improvisation det här, men receptet nedan är så som jag brukar göra. Jag brukar visserligen inte stå och mäta  ingredienserna särskilt noga, men nu när jag skulle skriva ett recept av det var det lika bra tyckte jag. Normalt brukar jag dock gå tillväga på följande vis: När jag har blandat den avrunna tonfisken med tomat, lök, kapris och citron så tillsätter jag majonnäs lite i taget tills det hela precis sitter ihop, sen tillsätter jag gräddfil tills man nått en bra konsistens, och till sist smakar jag av med salt och rejält med peppar.

Gräddfilen går förresten utmärkt att ersätta med filmjölk eller yoghurt eller nån annan syrlig mejeriprodukt, och vill man kan man ersätta både majonnäs och gräddfil med crème fraîche!


Tonfiskröra

2–3 personer
10 minuter

Ingredienser:

  • 1 burk tonfisk (helst i olja)
  • 1/4 rödlök
  • 1/2 tomat
  • 2-3 msk kapris
  • 1 skvätt citron
  • Cirka 3 msk majonnäs
  • Cirka 1,5 msk gräddfil
  • 1 nypa salt
  • Rejält med nymald svartpeppar
  1. Häll av oljan från tonfisken, finhacka lök och tomat så smått du kan eller orkar (vill du lyxa till det kan du ta bort kärnorna från tomaten och bara hacka själva fruktköttet, men det är valfritt), och blanda alltsammans med resten av ingredienserna.
  2. Smaka av med mer salt, peppar eller citron.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.