Dubbel smashad burgare med ost och bacon

Dubbel smashad burgare med ost och bacon

Foto: Robin Karlsson

Det finns i stort sett två sorters hamburgare som jag gillar. Den ena är en ganska tjock burgare på cirka 120 gram och den är rosa i mitten, och den andra är en dubbel smashad burgare med ost. Vad är då en smashad burgare?

En smashad burgare är till att börja med mycket mindre än en vanlig burgare, max 80 gram, och den är i stort sett helt genomstekt och därmed inte riktigt lika saftig som en burgare som är tjockare och rosa i mitten. Däremot har den smashade burgaren överlägsen smak tack vare den fantastiska stekytan som bildas.

När man steker en smashad burgare gör man så att man tar en boll köttfärs och pressar ner den i en rykande het stekpanna med hjälp av en rejäl stekspade. På så sätt får burgaren maximal kontakt med stekpannan och bryns snabbt och fint. Sen liksom skrapar man upp burgaren med stekspaden, vänder på den, lägger på ost och låter den smälta i kanske 10 sekunder, och sen är man klar. Burgaren är därmed i stort sett bara stekt på ena sidan, vilket gör den lite saftigare än om man hade stekt den på båda sidor.

Som sagt är en smashad burgare något mindre saftig än en tjockare burgare som är rosa i mitten, men frukta icke – det är här osten kommer in. En smashad burgare kräver ost för att funka, och inte vilken ost som helst, utan klassisk amerikansk hamburgerost. Det finns ingen annan ost på planeten som smälter så underbart som amerikansk ost, och det är prick det vi vill ha. Den behöver inte smaka så mycket – spara din Gruyère och din Västerbotten till smörgåsen eller ostbrickan – utan det räcker med att den är smält och kladdig och lite salt. Tillsammans med den magiskt bra stekytan på burgaren blir det helt oförglömligt gott.

Eftersom burgarna är så pass små – jag föredrar 60 gram – så kör vi en dubbel burgare med dubbel ost. För säkerhets skull har vi i det här fallet också bacon på burgaren, och i övrigt gillar jag rå lök, lite majonnäs och lite amerikansk senap, men du kan självklart ha på vilken topping du vill.

Det är viktigt att du har en stekpanna som kan bli riktigt het, och här är gjutjärn och kolstål klart bäst. Se till att förvärma pannan i minst 10 minuter tills den är bokstavligen rykande het. Du måste också ha en rejäl stekspade som är både lite stadig och lite vass – stadig för att du ska kunna pressa ner köttfärsbollarna i pannan, och vass för att du ska kunna skrapa upp dem sen.

När det kommer till brödet kan du självklart använda vilket du vill, men försöka hitta ett lite bättre hamburgerbröd. Det brukar löna sig! Det lönar sig också att köpa lite bättre köttfärs, och den ska ha en fetthalt på minst 20 % för att det ska bli riktigt gott. Det är i fettet smaken sitter, och t.ex. högrevsfärs brukar funka alldeles utmärkt.


Dubbel smashad burgare med ost och bacon

Valfri mängd
Cirka 20 minuter för 4 burgare

Ingredienser:

 • 2×60 g nötfärs per burgare (minst 20 % fett)
 • 2 ostskivor per burgare, av klassisk hamburger-typ
 • Bacon (1 paket räcker till 4 burgare)
 • Bröd

Övrig topping, t.ex:

 • Rå skivad lök
 • Majonnäs
 • Amerikansk senap
 1. Klä en ugnsplåt i aluminiumfolie och täck den med bacon. Ställ in i ugnen och sätt ugnen på snabbuppvärmning på maxtemperatur. Låt stå till baconet är knaprigt, cirka 5–10 minuter (det blir snabbt bränt, så var uppmärksam). Ta ut plåten och ställ åt sidan.
 2. Dela bröden och lägg med snittsidan uppåt på ett ugnsgaller och ställ in i ugnen tills de är lite rostade, cirka 3 minuter (även här blir det snabbt bränt, så var uppmärksam).
 3. Förvärm en stekpanna i gjutjärn eller kolstål i cirka 10 minuter tills den är bokstavligen rykande het. Dela under tiden upp färsen i bollar om cirka 60 gram.
 4. När pannan är varm, gnid in den med ett tunt lager matolja med hjälp av en pappersbit doppad i olja, lägg i så många bollar du tror får plats (mellan 2 och 4 troligen) och pressa direkt ner dem i pannan med stekspaden tills de är cirka 0,5–1 cm tjocka. Låt ligga i 45 sekunder, skrapa upp med stekspaden och vänd. Lägg på ost på varje burgare och stapla dem sedan två och två och för över dem till bröden.
 5. Toppa bröden med bacon och övrig valfri toppen och hugg in omedelbart.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.