Lättlagat: Grön thaicurry med fisk

Grön thaicurry med fisk

Foto: Robin Karlsson

Varje gång jag lagar grön thaicurry så tänker jag ”Varför i hela friden gör jag inte det här oftare?”. Det är ju så vansinnigt gott, går väldigt fort att svänga ihop, och innebär i princip noll möda och besvär.

Vill man verkligen göra sig ganska mycket möda och besvär så kan man ju göra egen currypasta, men det är så mycket överkurs att det bara skriker om det. Jag har hittills inte prövat ett enda märke av grön eller röd currypasta som inte är jättegod, så jag ser verkligen inte poängen med att göra egen (förutom skrytpoängen då).

Det enda som är lite viktigt att tänka på är att köpa en currypasta som passar ens tolerans för chilihetta, för vissa av dem är ganska starka. Själva grytan blir också mycket godare om man använder rätt så rikligt med currypasta, så det är bäst att köpa en som inte är för stark och hellre servera färsk chili vid bordet för de som vill ha en starkare gryta.


Grön thaicurry med fisk

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 2 stora paprikor, cirka 600 g
  • 8 champinjoner, cirka 200 g
  • 1 paket vårlök, cirka 125 g
  • Cirka 600 g fiskfilé, t.ex. torsk eller Alaska pollock
  • 1/2 burk grön currypasta (cirka 50 g)
  • I burk kokosgrädde (400 ml)
  • 2 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 1 msk japansk soja
  • 1 lime
  • 1 röd chili (valfritt)
  1. Strimla paprikorna, kvarta svampen, skiva vårlöken ganska tunt och på snedden och skär fisken i cirka 2–3 cm stora kuber.
    Obs! Om du sköljer paprika eller svamp, se till att torka den torr innan du skär i bitar.
  2. Sätt en wokpanna eller annan stor stekpanna eller gryta på högsta värme och låt den bli riktigt het. Stek sedan strimlad paprika och kvartad svamp i lite matolja tills grönsakerna fått lite färg och börjar släppa ifrån sig vatten, cirka 3 minuter. Tillsätt sedan cirka 3/4 av vårlöken samt currypastan och blanda runt alltsammans och låt steka någon minut till.
  3. Tillsätt kokosgrädde, vatten, salt och soja och blanda runt. Låt koka upp och tillsätt sedan fisken.
  4. Låt fisken sjuda försiktigt i några minuter tills den är genomkokt, och rör runt försiktigt då och då utan att bryta sönder fiskkuberna.
  5. Servera grytan med nykokt ris, en klyfta lime, skivad vårlök och skivad chili om så önskas.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.