Philly cheesesteak sandwich

Philly cheesesteak sandwich

Foto: Robin Karlsson

Amerikansk ost får ofta mycket skit, och det är ju förståeligt. De där små portionsförpackade gula kvadraterna, är det ens ost liksom? De är ju nästan lika plastiga som förpackningen, och inte smakar de mycket heller.

Men, alla dess tillkortakommanden till trots, så är amerikansk ost helt perfekt i vissa sammanhang. På en hamburgare till exempel, eller som här, på vissa typer av mackor.

Fördelen med amerikansk ost är att den smälter som inget annat, och i vissa anrättningar är det allt man behöver. Den ska liksom inte smaka så mycket mer än lite salt och lite vagt ostigt, för dess huvudsakliga roll är att smälta och göra allt så där härligt kletigt.

Västerbotten, gruyère, etc. i all ära, men på en Philly cheesesteak eller en hamburgare ska det banne mig vara vanlig sabla amerikansk smältost, för i det läget är den – i min mening i alla fall – helt perfekt.

Jag kom kanske lite ifrån ämnet nu, men jag kände att det behövde sägas. Nåväl, åter till huvudnumret:

En Philly cheesesteak sandwich är en ganska enkel skapelse. Strimlad biff, paprika och lök steks och toppas med amerikansk ost, och placeras mellan två bröd. Det är viktigt att de två bröden inte är skivor, utan det ska vara ett bröd som är delat på längden. I Sverige är det bästa vi har att tillgå oftast en baguett, även om philadelphianer troligen skulle rynka på näsan åt denna styggelse. Egentligen ska det nämligen vara en så kallad hoagie roll, ett bröd av italienskt ursprung, som normalt har betydligt mjukare yta än en vanlig frasig baguette.

Detta tycker jag inte spelar särskilt stor roll. Huvudsaken är att du har ett gott bröd som gärna är hyfsat platt (förhållandet fyllning–bröd blir bättre då), och en vanlig baguette duger ganska fint.

Vilken slags tunt strimlad biff som helst passar bra, men det är viktigt att den är tunt skuren verkligen. Vissa mataffärer säljer ibland skivspill av olika produkter från charken – när de kommer till ändarna på t.ex. en stor skinka blir det inte så snygga skivor, och då skivar de upp det så gott det går och säljer det till bra pris, vakuumpackat i kyldisken – och om du kommer över skivspill från rostbiff är det här ett helt klockrent användningsområde. Bara strimla upp rostbiffen lite och sen är det bara att köra! Men som sagt, vilken slags biff som helst funkar, men den ska vara riktigt tunt skuren.

Sen är det bara att strimla upp paprika (valfria färger, men jag rekommenderar röd och grön) och lök (valfria färger här med, men jag rekommenderar både gul och röd), steka både grönsaker och kött, placera i bröd och toppa med ost!

Jag brukar avsluta med att köra hela den färdigmonterade mackan i mikron i typ 20 sekunder för att värma igenom brödet och smälta osten. Otroligt gott verkligen!


Philly cheesesteak sandwich

20–30 minuter

Ingredienser per person:

 • 1/2 baguett eller annat liknande bröd
 • Lite matolja
 • 1/2 lök
 • 1/2 paprika
 • 100 g supertunt strimlad biff (t.ex. rostbiff skuren i strimlor)
 • Salt och peppar
 • 2–3 skivor hamburgerost
 1. Strimla lök och paprika och stek på medelhög värme i nonstick-panna under omrörning tills grönsakerna mjuknat ordentligt och fått fin färg, cirka 8 minuter. Salta och peppra efter smak och för över till skål.
 2. Höj värmen i pannan till megahög och stek biffen i lite matolja under omrörning tills den fått lite stekyta här och var och är helt genomstekt, cirka 2–3 minuter. Salta och peppra efter smak och blanda köttet med grönsakerna.
 3. Dela brödet på längden och fyll på med kött- och grönsaksblandningen på bottenbrödet. Toppa med några skivor ost och lägg på toppbrödet och mikra i 10–20 sekunder tills brödet är genomvärmt och osten smält.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Roland Wadling skriver:

  Frasig baguette låter bra, men vill man ha ett mjukare bröd kanske brioche rolls kan passa, särskilt för personer som likt Stroganoff (eller greve Stroganov) hade lite svårt att bita av.

  • Robin Karlsson skriver:

   Ja absolut! Men jag skulle nog hellre ta t.ex. en källarfranska eller liknande, särskilt om man hittar en avlång sådan, eftersom brioche är lite för mäktigt i smaken för den här typen av macka tycker jag.

 2. Klara skriver:

  Finns nu på Kungsholmen Philly Cheesesteak -Fredhälls Kök. Såååå gott!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.