Hemgjord grovkornig senap

Hemgjord grovkornig senap

Foto: Robin Karlsson

Hipp hipp hurra, för idag är senapens dag! För att fira ska jag förklara hur enkelt det är att göra sin egen senap.

På bilden ser ni två exempel på grovkornig senap, den vänstra kräver kvarn medan den högra klarar sig med en matberedare eller stavmixer.

Senap är väldigt enkelt att anpassa efter eget tycke, och receptet nedan är ett grundrecept som du lätt kan justera så det passar dig. Ta i mer vatten och matolja för en mildare senap, mer ättika för mer syrlighet, och mer socker för mer sötma. Ättikan kan bytas ut mot valfri vinäger, och sockret kan bytas mot i princip vilket sötningsmedel som helst. Honung är ju alltid populärt, men även sirap eller olika slags mörka sockerarter fungerar finfint. Du kan även krydda din senap precis hur du vill.

Om du använder kvarn eller matberedare med stålkniv/stavmixer beror kanske främst på om du äger utrustningen i fråga eller inte, men båda fungerar bra. Använder du kvarn får du en slätare senap, och med matberedare/stavmixer blir det lite mer grovkornigt.

Ett viktigt moment oavsett vilken metod du använder är att låta senapen dra till sig minst en 3–4 dagar i kylskåp innan du smakar av den. En helt färsk senap är väldigt bitter och inte särskilt god, men med tiden går den ihop sig, så eventuella justeringar av smaken bör du vänta med tills den har fått stå. Minst 3–4 dagar, gärna ett par veckor om du har möjlighet.


Hemgjord grovkornig senap 

Ger ca 3 dl

Ingredienser:
 • 0,5 dl gula senapsfrön
 • 0,5 dl bruna senapsfrön
 • 1,5 dl vatten
 • 1 msk ättika
 • 1 msk strösocker
 • 0,5 dl matolja
 • 1 tsk salt
Med kvarn
 1. Mal både de gula och bruna senapsfröna så grovt eller fint du vill, ju finare desto slätare senap får du.
 2. Blanda sedan alla ingredienser och för över i burk i kylen och vänta minst 3–4 dagar innan du smakar av och justerar.
Med matberedare/stavmixer
 1. Blanda de gula och bruna senapsfröna med vattnet och låt stå i rumstemperatur i minst 12 timmar, gärna ett helt dygn.
 2. Blanda sedan med övriga ingredienser och mixa till önskad släthet. För över till burk och låt stå i kylskåpet i minst 3–4 dagar innan du smakar av och justerar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.