Lättlagat: Beef dip sandwich

Beef dip sandwich

Foto: Robin Karlsson

En beef dip sandwich är ett amerikanskt påfund (som även kallas french dip sandwich), och består av en ganska vanlig rostbiffmacka som serveras med en sky som man doppar smörgåsen i medan man äter. Det kan låta lite märkligt, men på sätt och vis är det helt genialiskt. Det gör upplevelsen väldigt saftig, utan att man för den sakens skulle måste blöta ner hela mackan när man bereder den, vilket i sin tur gör att brödet aldrig blir helt genomblött och därmed håller ihop bättre.

Traditionellt använder man skyn från tillagningen av rostbiffen att doppa sin macka i, så det här är ett grymt recept om du vill göra din egen rostbiff, men vill du istället använda färdig rostbiff kan man fuska ihop en sky genom att blanda kalvbuljong, worcestershiresås, lagerblad och peppar. Det blir nästan precis lika gott, förutsatt att man använder en buljong av god kvalitet (jag rekommenderar att göra buljong av flytande fond av bra märke).

En liten extra flärd som jag älskar är att breda på dijonsenap och pepparrot på brödet innan man lägger på rostbiffen, gärna så mycket att det nästan gör ont i näsan när man äter, men det är upp till var och en. Och, själva konceptet – smörgås som doppas i sky medan man äter – kan ju användas för i stort sett vilken slags smörgås man vill.


Beef dip sandwich

Valfritt antal personer
15 minuter

Ingredienser, per person:

 • Cirka 100–200 g tunt skivad rostbiff
 • Dijonsenap
 • Riven pepparrot
 • 1 bröd, delat (eller två skivor)

Sky:

 • 1 dl kalvbuljong eller rostbiffsky
 • 1 tsk worcestershiresås
 • 1 lagerblad
 • Färskmalen svart- och vitpeppar efter smak
 1. Sätt ugnen på 100 grader.
 2. Blanda buljong, worcestershiresås, lagerblad och peppar i en liten kastrull och koka upp. Sänk värmen till lägsta och låt stå i fem minuter innan du tar kastrullen från värmen och plockar ur lagerbladet.
 3. Bred dijonsenap och pepparrot på båda brödbitarna och täck sedan med rostbiff. Slå in smörgåsen i aluminiumfolie och lägg in i ugnen i 5–10 minuter för att värmas igenom.
 4. Häll upp buljongen i en liten skål och servera tillsammans med smörgåsen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.