Flankstek med vitlökssmör och bok choi-sallad

Flankstek med vitlökssmör och bok choi-sallad

Foto: Robin Karlsson

En enkel men galet god rätt på flankstek som passar perfekt som helglyx! Flankstek går jättebra att ersätta med annat kött, t.ex. någon oxfilé, någon viltfilé eller lammytterfilé.


Flankstek med vitlökssmör och bok choi-sallad

2 personer
Aktiv tid: 30 minuter

Ingredienser:

  • Cirka 400 g flankstek
  • 2 bok choi
  • En enkel vinägrett

Vitlökssmör:

  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 50 g smör
  • 1 msk hackade örter (frysta går bra)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Pressad citron

Tillbehör:

  • 1 baguett eller annat rustikt bröd
  1. Putsa bort hinnor och senor från köttet om det behövs och salta det generöst runt om. Låt ligga i minst 40 minuter och upp till 1 dygn om du har tid, annars gå direkt vidare till steg 2.
  2. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke, pressa eller finriv ner en vitlöksklyfta, tillsätt örter, salt, peppar och citron och rör runt ordentligt med en gaffel tills det är lite fluffigt och helt genomblandat. Pytsa över i serveringsbytta och ställ i kylen.
  3. Förvärm en gjutjärnspanna på högsta värme. När pannan är rykande het, torka köttet torrt på ytan med hushållspapper och stek i lite matolja tills alla sidor fått fin färg, cirka 2 minuter på varje sida.
    Använder du sticktermometer – vilket du bör – ska köttet ha en innertemperatur på 50 °C för blodig, 60 °C för medium, och 70 °C för genomstekt (rekommenderas INTE). Var inte rädd för att vända köttet flera gånger om du vill, det är en myt att det skulle vara dåligt.
  4. Låt köttet vila under folietält i minst 5 minuter medan du strimlar bok choien och blandar den med vinägretten i en skål.
  5. Skiva upp köttet och servera med bok choi, vitlökssmör och bröd.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.