Kycklinggryta med svamp och bacon

Kycklinggryta med svamp och bacon

Foto: Robin Karlsson

En klassisk kycklinggryta med tonvis av mustiga smaker från svamp, lök och bacon. Den är inte ”klassisk” i bemärkelsen att jag kan minnas att jag har ätit den förut, men den smakar liksom klassiskt ändå.

Enkelt, gott, härligt värmande, och känns som nåt som i stort sett alla skulle tycka om. En vinnare!

Som vanligt när det kommer till kycklinggrytor rekommenderar jag absolut lårfiléer snarare än bröstfiléer, men det är givetvis upp till var och en och om man verkligen vet vad man gör kan det bli precis lika gott med kycklingbröst, det är bara det att det är betydligt lättare att lyckas med lårfiléer.


Kycklinggryta med svamp och bacon

4 personer
45 minuter

Ingredienser:

 • 500 g kycklinglårfiléer
 • 200 g svamp
 • 1 stor röd lök
 • 1 pkt bacon
 • 200 g grönkål
 • 1,5 msk mjöl
 • 3 dl höns- eller kalvbuljong
 • 3 dl mjölk
 • 1-2 msk soja
 1. Skär kycklinglåren i munsbitar, tvätta och kvarta svampen, skala och hacka löken, strimla baconen, och dra grönkålen från stjälkarna och strimla grovt.
 2. Stek kycklingen i en gryta (minst 5 liter) i lite matolja på hög värme tills väl brynt runt om, cirka 7 minuter. Plocka ur och för över till skål. Tillsätt svampen till pannan och stek tills den släppt det mesta av vätskan och blivit väl brynt, cirka 10 minuter. Tillsätt då bacon och stek tills det mesta av fettet smält ut och det fått lite färg, cirka 5 minuter. Tillsätt löken och stek under omrörning tills den mjuknat men inte tagit så mycket färg, cirka 4 minuter.
 3. För tillbaka kycklingen till grytan, rör ner mjölet, tillsätt buljong, mjölk och soja och rör så att mjölet löser sig i vätskan. Tillsätt lite färskmalen svartpeppar (men inget salt eftersom bacon, buljong och soja är salt i sig) och sänk värmen till låg och låt det puttra ihop medan du gör klart grönkålen och riset. Rör då och då så det inte fastnar i botten.
 4. Koka eller ångkoka grönkålen tills den mjuknat något men fortfarande är klargrön, cirka 3 minuter om du kokar och 6 minuter om du ångkokar. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
 5. Smaka av grytan och tillsätt eventuellt mer peppar och/eller lite salt om det behövs. Servera med nykokt ris och grönkål vid sidan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.