Lättlagat: Tortillapizza

Tortillapizza – Capricciosa | Foto: Robin Karlsson

Kanske världens lättast recept? Mycket möjligt. Vill du spexa till det kan du göra egen tomatsås (också otroligt enkelt), men annars är det svårast att bestämma vilken topping du vill ha på din tortillapizza. Se dock till att inte överlasta pizzan, en tortilla är liksom inte stark nog att klara tonvis med topping.

Allra bäst blir det om du använder en stekpanna som är typ exakt lika stor som tortillan, för då kan du bred tomatsås och ost ända ut i kanten, och där sker något magiskt under tillagningen: osten och tomatsåsen blandas och blir alldeles krispig och härlig i kontakten med stekpannan. Tro mig, det är de bästa bitarna på hela pizzan.

Om du som jag gillar pepperonikorv på pizza så vi jag bara passa på att lägga ett gott ord för den finska korvtillverkaren Kotivara och deras pepperonisalami, den smakar verkligen exakt så som jag vill att pepperoni för pizza ska smaka och den är inte särskilt dyr och brukar finnas i vanliga mataffärer.


Tortillapizza

1 person
10 minuter

Ingredienser:

 • 1 medelstor tortilla
 • 1 msk olivolja
 • 1–2 skedar tomatsås
 • Några nypor riven ost
 • Valfri topping (sparsamt)

Övrigt

 • 1 stekpanna som tål att ställas i ugn (gärna gjutjärn), och som är ungefär lika stor som tortillan
 1. Sätt ugnens grillelement på högsta värme.
 2. Värm stekpannan på medelhög värme och tillsätt en msk olivolja. När oljan börjar skimra torkar du ur oljan med lite hushållspapper så endast ett tunt lager kvarstår i pannan.
 3. Lägg ner tortillan, bred på tomatsåsen och strö över lite ost (båda kan gott nå ända ut i kanterna). Lägg på övrig topping, men inte för mycket då tortillan lätt blir överlastad då.
 4. Ställ in pannan i ugnen och låt pizzan brynas fint på toppen, cirka 2 minuter.
 5. Ta ut pannan, lyft försiktigt upp pizzan med en stekspade och kolla botten. Behöver den få lite mer färg och krisp kan du ställa den på spisplattan en kort stund till.
 6. För över pizzan från pannan till en skärbräda, skär upp och servera omedelbart.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.