Lättlagat: Smör- och honungsgriljerad lax med kaprissås

Smör- och honungsgriljerad lax med kaprissås

Foto: Robin Karlsson

Griljerad lax är så himla mycket godare än ugnsbakad lax. Vad är skillnaden då? Vid griljering använder vi ugnens grillelement istället för den vanliga ugnsvärmen, och på så sätt får vi rejält med färg på ytan utan att vi för den sakens skulle behöver stå ut med överkokt lax! Jag föredrar verkligen lax som är medium, men det är ju så klart en smaksak.

Genom att vi penslar laxen med en blandning av smör och honung så får laxen dels en härlig smak och dels gör det att stekytan blir bättre. Honungsgriljerad lax är verkligen supergott – sötman från honungen, smöret och saltet och pepparn, mums helt enkelt.


Smör- och honungsgriljerad lax med kaprissås

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

 • 45 g smör
 • 1 msk flytande honung
 • Riktigt med salt och peppar
 • Cirka 600 g skinnfria laxfiléer

Sås:

 • 2 dl creme fraiche
 • 3–4 msk kapris
 • 1/2 rödlök, finhackad
 • 2 msk gräslök, finhackad (fryst går bra)
 1. Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen till servering.
 2. Blanda smör, honung samt rikligt med salt och peppar i en kopp och mikra tills smöret smält, kanske 30 sekunder (eller i kastull på spisen). Rör ihop med en bakpensel.
 3. Sätt ugnens grillelement på högsta värmen. Klä en ugnsplåt i aluminiumfolie och gnid in den med lite olja. Placera laxfiléerna på plåten och pensla med rikligt av smörhonungen och ställ in i ugnen tills toppen är väl brynt och nästan svärtad här och var och laxen är genomstekt till önskad grad, cirka 10 minuter för medium. Om ytan är klar före insidan, ta ut laxen, stäng av grillelementet och slå på under- och övervärme på 150 grader istället och vänta ett par minuter innan du ställer in laxen igen. När laxen är klar,  ta ut och pensla med lite extra smörhonung om det finns kvar i koppen.
 4. Servera med potatismos och gröna ärtor.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.