Klassisk ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj

Foto: Robin Karlsson

Ost- och skinkpaj är en klassiker av en anledning: det är väldigt, väldigt gott. Särskilt om det görs rätt.

Det viktigaste för mig är för det första att man använder bra ost och bra skinka. Vilka sorter man gillar är ju helt individuellt, men det lönar sig att inte hålla för hårt i slantarna här och köpa lite finare sorter.

Ett bra tips är att spara små ostbitar i en påse i frysen! Jag tror inte jag är ensam om att det ofta blir en liten bit ost kvar som i värsta fall ligger och möglar i kylen, så se till att frysa överblivna små ostbitar innan de blir dåliga, så kan du använda dem i en paj sen.


Ost- och skinkpaj

1 paj (räcker till 4 personer)
Cirka 1,5 timmar

Ingredienser:

Pajskal:

 • 300 g mjöl
 • 100 g smör i små kuber
 • 1 nypa salt
 • 3 msk vatten

Fyllning:

 • 6 ägg
 • 6 dl mjölk
 • Lite salt och peppar
 • 100 g strimlad skinka
 • 200 g riven ost (valfri sort, gärna en blandning)
 1. Blanda alla ingredienserna till pajskalet utom vattnet i en matberedare och pulsera 10–15 gånger tills en smulig massa uppstått. Tillsätt vattnet och pulsera några gånger till, tills massan mer liknar en smulig deg. Knåda ihop degen till en boll, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
 2. Förvärm ugnen till 225 grader. Kavla ut degen till cirka 0,5 cm tjocklek på en mjölad arbetsbänk och placera sedan i en pajform eller springform (eller tryck ut degen direkt i formen). Pricka degen med en gaffel (även längs kanten) och ställ sedan in i ugnen i 12–15 minuter, tills pajskalet börjar få lite färg. Ta ut pajskalet och sänk värmen på ugnen till 165 grader.
 3. Vispa ihop ägg, mjölk, lite salt och peppar i en skål. Strö ut ost och skinka i ett jämnt lager i pajskalet. Ställ pajformen på en plåt, häll försiktigt över äggblandningen, och ställ försiktigt in pajen i ugnen så äggsmeten inte skvalpar över. Låt stå i 35–50 minuter eller tills fyllningen har stelnat men fortfarande rör sig lite när man skakar till plåten lite.
 4. Låt pajen stå i cirka 15 minuter innan du serverar, t.ex. med grönsallad och en enkel vinägrett.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.