Friterad kyckling med bönsallad och aioli

Friterad kyckling med bönsallad och aioli

Foto: Robin Karlsson

Riktigt bra friterad kyckling är svårslaget. Servera med en rasande god bönsallad, lite gott bröd och en klick aioli – och en citronklyfta! – så har du i min mening en perfekt måltid. Det tar en liten stund och det kräver lite arbete, men det är det värt.

Det hela börjar med att man sjuder kycklingen i vitt vin, vitlök och örter – en svårslagen start. Buljongen som blir används inte i receptet, men är en fantastiskt bas så släng den för allt i livet inte! Frys in den istället och ta fram den senare när du behöver en bra start på en sås eller gryta.

Friterad kyckling med bönsallad och aioli

Vitlöksklyftorna får koka med hela, på så sätt kan man panera och fritera även dem samtidigt som man friterar kycklingen. Faktum är att vitvinskokta, friterade vitlöksklyftor skulle vara genialiskt som tilltugg på en bar eller fest! Enormt gott är det i vilket fall.

Du kan förbereda allt utom panering och fritering upp till ett par dagar i förväg, vilket absolut är en bra idé om du lyckas vara ute i god tid. Apropå panering så använder vi panko istället för vanligt ströbröd i detta recept. Det är ett japanskt ströbröd som ger fantastiskt resultat i rätter som denna (fantastiskt till hemgjorda fiskpinnar!), och det borde gå att få tag på i de flesta välsorterade matbutiker. Hittar du det inte går det bra med vanligt ströbröd, men säg gärna till din lokala ICA-handlare (eller var du nu handlar) att de borde ta in det i sortimentet om det inte redan gör det.


Friterad kyckling med bönsallad och aioli

4 personer

Aktiv tid: 1 timme
Total tid: 2,5 timmar

Ingredienser:

  • 1 kg kycklingklubbor/kycklinglår
  • 1 vitlök, skalad och i klyftor
  • 0,5 liter torrt vitt vin
  • 1 msk blandade örter (frysta går utmärkt)
  • Salt och peppar
  • 380 g avrunna vita bönor (230 g avrunnet)
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 1 pkt salladsärtor (ca 150 g)
  • Lite olivolja
  • Lite balsamvinäger
  • Lite hackad persilja
  • En skvätt pressad citron
  • Salt och peppar
  • 3 rågade skedar majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • Pressad citron
  • Salt och peppar
  • Vetemjöl
  • Uppvispat ägg
  • Pankoströbröd
  • Riven parmesanost
  • Matolja till fritering
  • Baguette
  1. Placera alla ingredienser till kycklingen i en stekpanna och koka upp. Dra ner värmen till medellåg och låt sjuda väldigt försiktigt (det ska knappt röra sig alls) i cirka en timme tills kycklingen är helt genomkokt och så mör att den nästa faller av benen.
  2. Gör under tiden iordning bönsalladen genom att skära ärtskidorna i cirka 1 cm stora bitar på snedden och sedan blanda alla ingredienser och smaka av med citron, salt och peppar.
  3. Gör aiolin genom att riva, pressa eller mosa vitlöksklyftan och blanda med majonnäsen. Smaka av med rikligt med citron, salt och peppar.
  4. När kycklingen är klar, plocka upp den och vitlöksklyftorna och låt rinna av på hushållspapper. Sila av buljongen och spara till en annan rätt.
  5. Värm oljan i en gryta eller traktörpanna med höga kanter till 180 grader.
  6. Häll upp ingredienserna till paneringen i varsin djup tallrik eller fat med höga kanter. Blanda ströbrödet med riven parmesan, och blanda mjölet med salt och peppar. Vänd kycklingbitarna (och eventuellt vitlöksklyftorna) först i mjöl, sedan i ägg, sedan i ströbröd. Placera på skärbräda eller tallrik och upprepa med resten av kycklingen och vitlöksklyftorna.
  7. Fritera kyckling och vitlök tills de är gyllenbruna, ett par bitar åt gången utan att fylla kastrullen för mycket. Låt rinna av på hushållspapper och upprepa med resten. Du kan varmhålla på tallrik i ugnen på 100 grader.
  8. Servera kycklingen med vitlöksklyftorna, bönsalladen, aiolin, skivad baguette och en klyfta citron.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.