Korv- och surkålsgryta

Korv- och surkålsgryta

Foto: Robin Karlsson

Surkål har ett oförtjänt trist rykte. Det kan ha med namnet att göra – ruccola kallades förr senapskål, och var måttligt populärt – men ge det en chans, det kan verkligen vara magiskt gott. På grillad korv, i piroger, eller som här i mustig och lättlagad gryta.

Surkål innehåller också stora mängder C-, B- och K-vitamin, kalcium och magnesium, och även vissa antioxidanter som är särskilt viktiga för ögonen. Faktum är att surkål är ännu nyttigare än rå vitkål.

Men det jag ville fokusera på här är egentligen hur gott det är, så testa receptet nedan och avgör själv om surkål kan bli en stapelvara i ditt skafferi!


Korv- och surkålsgryta

3 personer
25 minuter

Ingredienser:

  • Lite matolja
  • 2 korvar (ca 150 g)
  • 4 skivor bacon (ca 70 g)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 medelstora potatisar (ca 400 g)
  • 1 msk paprikapulver
  • 1/2 msk oregano eller mejram
  • 1/2–1 tsk hela kumminfrön
  • 250 ml ljus lager
  • 250 ml hönsbuljong
  • 1 rejäl näve surkål
  • 2 lagerblad
  • Salt
  • Svart- och vitpeppar
  • Smetana eller crème fraîche
  1. Slanta korven, strimla baconskivorna, skala och skiva potatisen i 0,5–1 cm tjocka skivor, skala och skiva vitlöken tunt. Skala löken och dela från rot till topp, dela halvorna på bredden (längs ekvatorn, så att säga), och skiva i 0,5 cm tjocka skivor från rot till topp.
  2. Stek bacon och korv på medelvärme i lite matolja till det har fått lagom med färg och det mesta av fettet har smällt ut från baconbitarna. Tillsätt paprikapulver, oregano och kummin, och låt steka i 30 sekunder innan du tillsätter löken. Låt steka i ett par minuter tills det mjuknat.
  3. Tillsätt potatis, öl, buljong, surkål, lagerblad, svart- och vitpeppar och låt sjuda i cirka 10-15 minuter tills potatisen är genomkokt.
  4. Smaka av med salt och peppar och servera med en klick crème fraîche.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.