Långkok: Revbensspjäll med hemgjord BBQ-sås

Revbensspjäll med hemgjord BBQ-sås

Foto: Robin Karlsson

Visst kan man låta revbensspjäll tillagas långsamt i ugnen, eller ännu bättre – på grillen – i flera timmar tills de är helt möra och härligt. Visst kan man det, och det blir riktigt bra. Men ett klart enklare sätt som blir minst lika bra, och som dessutom gör att du får en hemgjord BBQ-sås på köpet, är att bräsera revbensspjällen först innan man griljerar dem i ugnen. Superenkelt verkligen, och hur gott som helst.

Känner du att du vet vad du håller på med är det bara att improvisera fullt vad gäller själva såsen, men är du lite osäker är det nog bäst att du följer receptet nedan.


Revbensspjäll med hemgjord BBQ-sås

2–3 pers
Aktiv tid: 40 minuter
Total tid: 4 timmar

Ingredienser:

  • 1 msk soja
  • 2 msk ketchup
  • 1 msk vanlig senap
  • 1 msk Worcestershiresås
  • 2,5 dl Guinness
  • 2,5 dl vatten
  • 800 g tjocka revbensspjäll (nöt eller fläsk)
  • 1 tsk korianderfrö, mortlade
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk salt

Servera med:

  1. Vispa ut soja, ketchup, senap, och worcestershiresås i lite av vattnet i en bunke, blanda sedan i allt vatten samt Guinness. Ställ åt sidan.
  2. Bryn revbensspjällen i en gryta eller panna med höga kanter på hög värme i lite matolja tills du har fått fin färg runt om. Tillsätt kryddorna och fräs i 30 sekunder. Tillsätt blandningen från steg ett och skrapa botten på pannan så de faststekta bitarna från köttet löses upp i vätskan. Sänk värmen till låg och låt sjuda svagt tills köttet är helt mört, 1,5–3 timmar.
  3. Plocka ur revbensspjällen och lägg åt sidan. Höj värmen till hög och låt vätskan reducera till den tjocknat ordentligt, cirka 10 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer ketchup om du vill ha en klibbigare sås.
  4. Pensla revbensspjällen med såsen och griljera under ugnens grillelement tills de fått fin färg runt om (du behöver vända dem minst en gång), cirka 10 minuter.
  5. Servera med resten av såsen, coleslaw, sallad och vinägrett, och pommes eller potatismos.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.