Vit böndipp med rostad vitlök och rosmarin

Vit böndipp med rostad vitlök och rosmarin

Foto: Robin Karlsson

En böndipp är helt fantastiskt gott i alla möjliga sammanhang – som ett inslag i en buffé, som ett enkelt tilltugg tillsammans med lite bröd eller kex, man kan breda det på en smörgås, ha som tillbehör till grillat – möjligheterna är oändliga.

För er som inte provat ugnsrostad vitlök så kan jag säga att det är helt gudomligt verkligen. Den blir så mild och fin, med underbar vitlöksarom. När man bakar den i ugnen så försvinner allt det skarpa och hårda i smaken, och kvar är bara en krämig, mjuk, fantastisk vitlökssmak.

Med det sagt så går den här röran jättebra att göra med färsk vitlök istället – ta då 1–2 klyftor och pressa eller finriv ner i blandningen – eller så kan man utesluta vitlöken helt om man vill.

Det gäller även rosmarinen, det går jättebra att utesluta eller ersätta med någon annan ört eller krydda. Men, just kombinationen rostad vitlök, rosmarin och citron är så himla god verkligen, smakerna passar helt perfekt ihop, så prova gärna receptet som det är skrivet!


Vit böndipp med rostad vitlök och rosmarin

1 rejäl skål

Aktiv tid: 15 minuter
Total tid: 50 minuter

Ingredienser:

  • 1 hel vitlök
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 tetrapak stora vita bönor (totalt ca 460 g efter avrinning)
  • Olivolja 1 dl
  • Citronsaft 1 msk
  • Salt och peppar
  1. Skär av den översta fjärdedelen på vitlöken så att insidan av vitlöksklyftorna blottas, slå sedan in den i folie och baka den i ugnen på 180 grader i 40 minuter tills vitlöksklyftorna är helt mjuka. Ta bort folien och låt vitlöken svalna.
  2. Plocka bladen från rosmarinen. Låt bönorna rinna av. Placera bönor, rosmarin, olivolja, och citronsaft i en blender eller stavmixerbägare. Ta sedan den rostade vitlöken och kläm ut innehållet ur klyftorna ner i behållaren. Mixa tills slätt.
  3. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citron, och servera med brödbitar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.