Skärbönor i enkel tomatsås

Skärbönor i enkel tomatsås

Foto: Robin Karlsson

Jag blir så glad varje gång på våren när skärbönor dyker i upp butiken för då kan jag göra exempelvis den här fantastiskt härliga men också väldigt enkla rätten, vilken passar perfekt som grönsakstillbehör till en middag eller som ett inslag på en buffé (den är även god kall).

För mig är det ganska viktigt att bönorna får rejält med färg, nästan blir lite brända i kanten, för det ger en helt ny smakdimension till rätten. Men, dock kräver det ju rejält hög värme på spisen och det gör också att det kan skvätta lite under stekningen, så det gäller att vara försiktigt.

I en rätt som denna, som inte har särskilt många beståndsdelar, så blir det ju extra viktigt att de ingredienser man använder är av riktigt god kvalitet. Lägg därför gärna ett par få kronor extra på att köpa hela, konserverade tomater av bra kvalitet. Kung Markatta och Mutti är alltid bra, även Zeta brukar vara schysta. Vill du ändå spara några kronor så köp de billigaste hela konserverade tomaterna du hittar, men undvik gärna de färdigkrossande. De är bara inte lika goda, av någon anledning. Tro mig.

Ps. Får man inte tag på skärbönor går det bra att ersätta dem med haricot verts eller kanske salladsärtor.


Skärbönor i enkel tomatsås

Lagom för 4 personer som tillbehör till t.ex. grillat kött och klyftpotatis
20 minuter

Ingredienser:

 • 1 gul lök
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 400 g hela konserverade tomater av god kvalitet
 • 150 g skärbönor (ca 6 st)
 • Olivolja
 • Salt och peppar
 • 1 msk hackade örter (frysta går bra)
 1. Finhacka lök och vitlök och mixa tomaterna släta med stavmixer eller blender. Skär bönorna i sneda bitar, 1–2 cm breda.
 2. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna med hög (gärna rundade) kanter. När oljan precis börjar ryka lite tillsätter du bönorna. Stek och skaka pannan då och då tills bönorna fått rejält med färg lite här och var, det kan nästan bli lite brända i kanterna. Sedan sänker du värmen till medel, tar pannan av plattan och tillsätter lök och vitlök. Låt steka några minuter tills löken mjuknat med ej tagit färg. Ställ tillbaka pannan på plattan när den svalnat något, alternativt flytta pannan till och från plattan för att få lagom värme i stekpanna.
 3. När löken mjuknat ordentligt tillsätter du tomaterna, en rejäl nypa salt och lite färskmald svartpeppar. Låt småkoka i cirka 10 minuter, rör ner örterna, och smaka av med eventuellt mer salt eller peppar.
 4. Servera!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.