Lyxig havregrynsgröt med hasselnötter

Lyxig havregrynsgröt med hasselnötter

Foto: Robin Karlsson

Havregrynsgröt kan vara både urtrist och fantastiskt gott och värmande, och här gör vi avgjort ett försök att uppnå det senare.

Det finns två saker som enligt mig gör havregrynsgröt mycket, mycket godare än den klassiska och ganska trista varianten jag ofta serverades som barn. Den ena är att koka havren i mjölk istället för i vatten – det verkar ju så självklart när man tänker på saken att det är löjligt – och det andra är att låta havren rostas lite i kastrullen innan man tillsätter vätskan. Det ger en väldigt härligt nötig smak som verkligen livar upp gröten.

Här har vi dessutom lyxat till det lite extra med hasselnötter och lite kryddor, plus att vi också steker havren och nötterna i en liten klick smör efter rostningen, vilket också ger ett väldigt härligt djup till gröten.

Om du idag tycker att havregrynsgröt är lite trist – testa det här receptet! Du kommer inte ångra dig.


Lyxig havregrynsgröt med hasselnötter

15 minuter

Ingredienser, per person:

  • 20 g hasselnötter (en liten näve)
  • 1 dl havregryn
  • 1 klick smör
  • 2–3 dl mjölk
  • 1 nypa socker
  • 1 stänk kanel
  • 1 stänk muskot
  1. Krossa hasselnötterna grovt genom att linda in dem i en handduk eller placera dem i en påse och slå på dem med en kavel eller liknande.
  2. Placera sedan havregryn och hasselnötter i en kastrull på medelvärme och låt dem torr-rosta i ett par minuter tills de fått lite färg.
  3. Tillsätt sedan smöret och stek vidare under omrörning tills smöret börjar brynas, cirka 3 minuter, och tillsätt då 2 dl mjölk, socker, kanel och muskot och rör om ordentligt.
  4. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka i cirka 8 minuter. Tillsätt mer mjölk om det blir för torrt.
  5. Servera med en klick äppelmos, sylt eller liknande, och en skvätt mjölk.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.