Sichuan-kryddad broccoli med cashewnötter

Sichuan-kryddad broccoli-wok med cashewnötter

Foto: Robin Karlsson

Salt, surt, sött, aromatiskt, mustigt – asiatisk mat i ett nötskal.  Och på det, sichuanpeppar! Denna lite märkliga krydda är något stark, men inte särskilt, och den smakar också lite citrus, men framför allt har den en lite lätt domnande effekt på tungan. Det låter kanske inte så gott, men jag lovar, det är helt bäst. Testa!

I övrigt är det här en ganska rättfram historia, och det går utmärkt att anpassa efter eget huvud. Själv föredrar jag när man håller sig till två simpla ingredienser som kompletterar varandra väl – i det här fallet fläskfärs och broccoli – men flesta andra grönsaker borde fungera alldeles utmärkt. Färsen går givetvis att byta ut mot nöt eller kyckling om man vill, och vill du göra rätten vegansk är det bara att utesluta färsen helt och istället ersätta den med t.ex. mer broccoli eller andra grönsaker.

Smaklig spis!

Obs: Svart kinesisk vinäger brukar finnas i asiatiska matvarubutiker, men kan annars ersättas med lika delar balsamvinäger och rödvinsvinäger.


Sichuan-kryddad broccoli med cashewnötter

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 4 tsk majsstärkelse
  • 3 msk vatten
  • 3–5 msk soja
  • 2 msk svart kinesisk vinäger
  • 2 msk mirin
  • 4 tsk sesamolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • Cirka 4 cm ingefära (1 msk riven)
  • 1 röd chili (kan uteslutas)
  • 400 g broccoli
  • 2 msk hel sichuanpeppar
  • 400 g fläskfärs (eller nötfärs eller kycklingfärs, kan också uteslutas eller ersättas med mer broccoli eller andra grönsaker)
  • 1 näve rostade salta cashewnötter (cirka 50 g)
  1. Rör ut majsstärkelsen i vattnet i en skål och rör sedan ner 3 msk soja, samt all vinäger, mirin och sesamolja.
  2. Skala och finriv eller pressa vitlöken, skala och finriv ingefäran och skiva chilin tunt. Skär broccolin i små buketter (cirka 3 cm stora), skala och skär stjälken i cirka 1×3 cm stora stavar.
  3. Rosta sichuanpepparkornen i en torr panna på medelvärme tills det doftar härligt och aromatiskt, cirka 30 sekunder. För över till mortel och mal till ett pulver.
  4. Stek färsen i matolja på högsta värme tills väl brynt, bryt upp med slev under tiden. För över till skål.
  5. Torka ur pannan och stek broccolin i matolja på högsta värme tills väl brynt och mer eller mindre al dente. Om den börjar få för mycket färg, tillsätt en skvätt vatten och låt den koka in helt och undersök genomkokningsgraden igen. Upprepa tills färdigt. För över till skålen med färsen.
  6. Sänk värmen till medel och torka ur pannan. Stek vitlök, ingefära, cashewnötter, sichuanpeppar och chili i lite matolja tills vitlöken precis börjar ta färg, cirka 30 sekunder. Tillsätt sedan såsblandningen, färsen och broccolin och rör runt ordentligt. Låt koka ihop och värmas igenom någon minut och smaka av, tillsätt eventuellt mer soja om det behövs.
  7. Servera med ris eller nudlar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.