Lättlagat: Tonfiskpasta med kapris och tomat

Tonfiskpasta med kapris och tomat

Foto: Robin Karlsson

Under de senaste typ tio åren har det hänt något lustigt med hur jag ser på en rätt som denna. När jag var yngre var pasta med någon enkel smaksättning en nödfallsrätt som man lagade när man inte hade råd eller lust till att laga en ”riktig” måltid, men nu ser jag det snarare som en lyx, som något jag unnar mig då och då, kanske framför allt om jag är solo och bara ska laga en portion.

Penne med basilika, vitlök och parmesan; spaghetti med citron och tonfisk; farfalle med broccoli, chili och sardeller; alla dessa är i grund och botten superenkla rätter, men också rätter som jag lagar när jag vill ge mig själv en liten present, när jag känner att jag är värd något extra fint och lyxigt.

Har det med hur vi ser på kolhydrater nu för tiden att göra? Kanske. Jag har ändå aldrig brytt mig särskilt mycket om sådant, men kanske har det påverkat hur jag ser på mat utan att jag riktigt tänker på det.

Denna rätt är i alla fall en sådan som jag lagar när jag vill unna mig, när jag vill ha något snabbt och enkelt som ändå är lika värmande och tröstande som att linda in sig i en varm filt och dricka en stor kopp te (fast det här är klart mer mättande).


Tonfiskpasta med kapris och tomat

1 person
15 minuter

Ingredienser:

 • 100 g farfalle eller annan pasta
 • 1 stor vitlöksklyfta, tunt skivad
 • 1 msk kapris
 • 1 msk kaprisvätska
 • 40 g smör
 • 1 burk tonfisk i olja, gärna vit italiensk tonfisk
 • Svartpeppar
 1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Glöm inte att salta vattnet ordentligt.
 2. Placera vitlöken, kaprisen och kaprisvätskan tillsammans med smöret i en kall nonstick-panna med höga kanter och sätt plattan på medelvärme. Låt steka under omrörning så att smöret och kaprissaften bildar en sås som vitlöken och kaprisen får pochera i. Tillsätt en matsked pastavatten och rör lite extra om såsen ser oljig ut eller skär sig.
 3. När pastan är kokt häller du av vattnet men sparar lite i en kopp. Blanda pastan och den avrunna tonfisken med såsen i såspannan, eller, om det inte får plats, i den urtorkade pastakastrullen. Mal över svartpeppar och blanda runt alltihop tills det ”sitter ihop”. Tillsätt nån matsked pastavatten om det ser lite torrt eller oljigt ut (stärkelsen i pastavattnet får fettet och vätskan att emulgeras till en len sås).
 4. Servera genast.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.