Ugnsgratinerad mac ‘n cheese med pepperoni och svamp

Ugnsgratinerad mac 'n cheese

Foto: Robin Karlsson

En amerikansk klassiker, mac ‘n cheese, får sällskap av pepperonikorv och svamp, och ugnsgratineras dessutom! Hur gott som helst, och riktig mysmat verkligen.

Också hur lämpligt som helst att experimentera med. Pepperoni, lök och svamp är den smaksättning jag har valt här, men det går jättebra att ersätta med vad än du önskar! Se bara till att alla ingredienser är mer eller mindre helt färdigkokta när formen åker in i ugnen så ska det nog gå bra.

Vilken ost du väljer påverkar för övrigt resultatet ganska mycket, så ta en du tycker om.

Lycka till!


Ugnsgratinerad mac ‘n cheese med pepperoni och svamp

3–4 personer
Aktiv tid: 40 minuter
Total tid: 1 timme

Ingredienser:

  • 250 g pasta (cirka 0,5 liter i volym för skruvar)
  • En näve svamp, cirka 150 g
  • 100 g pepperoni, färdigskivad
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja (för färgen i första hand, kan uteslutas)
  • 25 g smör
  • En ganska rejäl rågad matsked mjöl
  • Cirka 1 liter mjölk
  • 170 g ost av valfritt slag
  • Svartpeppar
  • Eventuellt en nypa salt
  • 10 g parmesanost
  1. Koka pastan i välsaltat vatten. Häll av när de är nästan helt klara, dvs när det är lite mer bett i pastan än vad du vill ha när du äter den. Spola under kallt vatten för att avstanna kokningen.
  2. Tvätta och kvarta eller klyfta svampen, beroende på storleken på din svamp. Hacka löken och kvarta eller strimla pepperoniskivorna, men spara cirka 12 skivor till att garnera med senare.
  3. Stek svampen i en nonstick-panna med höga kanter på hög värme i lite olivolja tills den fått färg, cirka 8 minuter. Tillsätt lök och pepperoni och sänk värmen till medel. Stek tills både lök och pepperoni har fått fin färg, cirka 5 minuter.
  4. Tillsätt oregano, paprikapulver och gurkmeja. Låt steka i 30 sekunder och tillsätt sedan smöret.
  5. När smöret smält tillsätter du mjölet och rör tills det inte finns något torrt mjöl kvar. Tillsätt sedan cirka 2 deciliter av mjölken och rör tills mjölet löst sig och du fått en jämn smet. Tillsätt cirka 5 deciliter mjölk till och rör. Låt sjuda under omrörning i cirka 10 minuter.
  6. Ta pannan av värmen och rör ner den rivna osten. Justera konsistensen med mer mjölk, såsen ska inte vara för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  7. Blanda ner pastan i såsen och rör så allt blandas ordentligt. För över till ugnsfast form, garnera med pepperoniskivor, och strö finriven parmesanost över. Gratinera under ugnens grillelement tills ytan är gyllenbrun, cirka 8 minuter (eller på 230 grader om du inte har grillelement).
  8. Servera!

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.