Lättlagat: Grymt god grillad smörgås

Grymt god grillad smörgås

Foto: Robin Karlsson

Denna magnifika skapelse är inspirerad till innehållet av en muffuletta och till utförandet av en panini. En panini vet nog de flesta av er vad det är – en italiensk grillad smörgås där brödet inte är i skivor, utan ett helt bröd delat på längden – men muffuletta är kanske inte lika bekant.

Klassisk muffuletta (Foto: In the kitchen with Stefano Faita, http://www.cbc.ca/inthekitchen/index.html)

Klassisk muffuletta (Foto: In the kitchen with Stefano Faita, http://www.cbc.ca/inthekitchen/index.html)

Muffulettan har sitt ursprung i den amerikanska södern, mer specifikt i de franska kvarteren i New Orleans. Den får sitt namn av det runda sicilianska bröd som används för att göra smörgåsen, vilket påminner om ett vanligt franskbröd men är något stadigare i konsistensen. Detta bröd är svårt, för att inte säga omöljigt, att få tag på i Sverige, så här använder vi vanligt franskbröd. En muffuletta är normalt inte grillad, men varför inte? Det blir ju så enormt gott när det olivoljepenslade brödet trycks ihop något och krispar till sig lite så där lagom, lite som på en riktigt bra panini, så här gör vi helt enkelt så.

Helst ska du använda smörgåsgrill så du kan grilla båda sidor av mackan samtidigt samt pressa ihop den något under grillningen, men det går även att använda grillpanna. Pressa i så fall ihop mackan genom att trycka lätt med botten av en stekpanna medan du grillar mackan. Vänd försiktigt mackan när bottensidan har fått bra färg, och fortsätt grilla tills den nu nedåtpekande toppsidan fått lika fin färg.


Grymt god grillad smörgås

2 personer
20 minuter

 • 1 liten limpa vitt bröd, typ vanligt franskbröd (eller en lagom bit av en större limpa)
 • Riktigt fin olivolja att pensla brödet med
 • En burk tapenad eller en näve hackade oliver
 • 2 msk kapris
 • Lite inlagd paprika, hackad
 • 2 msk rödvinsvinäger
 • Cirka 10 skivor av olika slags kallskuret som skinka, salami, mortadella, soppressa, rökt kalkon, etc.
 • 2 skivade tomater
 • 5–10 skivor valfri men gärna smakrik ost
 • Salt, peppar och torkad oregano
 1. Dela brödet på längden.
 2. Pensla snittytorna med olivolja och grilla med den oljade sidan nedåt i ett par minuter tills brödet tagit lite färg.
 3. Blanda tapenad (eller hackade oliver), kapris, hackad inlagd paprika med vinäger och oregano. Bred på röran på bottenskivan av brödet och fördela sedan övriga pålägg jämnt. Krydda med salt och peppar på tomatlagret.
 4. Lägg på toppskivan och pensla den på ovansidan med olivolja. Pensla även botten av grillen med olivolja, och grilla sedan mackan i cirka 5 minuter tills den har fått fin färg och osten börjat smälta. Pressa ihop mackan något under grillningen. (Se anmärkning ovan om du använder grillpanna istället för smörgåsgrill.)
 5. Dela mackan på tvären och servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.