Lättlagat: Musselpasta

Musselpasta

Foto: Robin Karlsson

Det här är en rätt som trots att den är ganska enkel att tillreda och inte kostar särskilt mycket upplevs som ganska lyxig. Musslor kan ju ha den effekten. Det enda jobbiga inslaget är att kontrollera och rensa musslorna, men resten av rätten är enkel, smidig och kvick att få ihop!


Musselpasta

2 personer + 1 matlåda
45 minuter

Ingredienser:

  • 500 g blåmusslor
  • En halv röd chili
  • En kvist bladpersilja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 400 g hela konserverade cocktailtomater
  • 1 litet fänkålshuvud
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Cirka 200 g linguini
  1. Släng alla trasiga musslor. De musslor som är öppna knackar du mot bänken och väntar nån minut för att se om de stänger sig, förblir de öppna slänger du dem.
  2. Skrubba musslorna och dra bort ”skägget” som sticker fram mellan skalen. Jag brukar använda stålull för att skrubba och tång för att dra loss skägget.
  3. Sätt en stor stekpanna med höga kanter eller en gryta på medelhög värme.
  4. Trimma bort det mesta av stjälkarna från fänkålen. Om de yttre lagren ser lite risiga ut kan du skala dem med potatisskalare eller ta bort hela lagren. Ser de ok ut räcker det med att skölja. Lägg sedan fänkålen på skärbrädan och dela i två delar från rot till topp. Skiva sedan varje halva på tvären i 0,5 cm tjocka skivor.
  5. Skiva den skalade vitlöken och chilin tunt, hacka persiljan.
  6. Mixa de konserverade tomaterna så slätt du vill.
  7. Häll 1–2 matskedar olivolja i pannan och stek fänkål och vitlök tills de mjuknat något utan att de får särskilt mycket färg, cirka 4 minuter. Häll på en nypa salt.
  8. Häll på vinet och låt det koka ner något, 1–2 minuter.
  9. Häll på tomaterna och en till nypa salt och koka ned i cirka 3–4 minuter.
  10. Tillsätt musslorna och sätt ett lock på pannan. Skaka pannan var 30:en sekund. När musslorna har öppnat sig efter ett par minuter är det färdigt. Släng musslor som vägrar öppna sig.
  11. Sleva såsen över den nykokta pastan. Garnera med chili, persilja och vitlök.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.