Stroganoff på viltkött

Stroganoff på viltkött

Foto: Robin Karlsson

Skillnaden på den här rätten och min ultimata stroganoff är dels att den här innehåller viltkött, men framför allt att det är en något enklare affär som är snäppet mindre krävande att tillaga. Du kan givetvis använda detta recept fast byta ut viltköttet mot något annat kött (och viltbuljongen mot vanligt kalvbuljong) om du vill göra en ”vanligt” stroganoff men inte riktigt har energin för att göra en ultimat stroganoff.


Vild stroganoff

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 3,5 dl viltbuljong
  • 2,5 tsk gelatin
  • 1 rödlök
  • 200 g svamp
  • 500 g filéat viltkött, t.ex. hjort eller vildsvin
  • 2 msk paprikapulver (uppdelat)
  • 0,5 dl konjak eller calvados
  • 1,5 msk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 msk worchestershiresås
  • 2,5 msk smör
  • Salt och peppar
  • 2 dl creme fraîche
  • 1 näve cornichoner, slantade
  • 2,5 msk hackad persilja
  1. Blanda kall buljong och gelatin i en skål. Skala och dela rödlöken i smala klyftor, och tvätta och kvarta svampen. Strimla köttet.
  2. Blanda 1 msk paprikapulver, 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar i en liten skål. Strö kryddblandningen över köttet och tryck till med handen så det fäster ordentligt. Stek i lite matolja på hög värme tills fint brynt runt om och till önskad stekgrad och låt sedan vila på tallrik.
  3. Stek svampen i lite matolja i samma panna på medelhög värme till de släppt sin vätska och blivit lite brynta, cirka 8 minuter. Tillsätt löken och stek några minuter till så även löken blir brynt.
  4. Tillsätt 1 msk paprikapulver och stek i 30 sekunder, tillsätt sedan konjak eller calvados, soja, senap, worcestershiresås, smör samt köttsaft från kött-tallriken.
  5. Låt reducera tills bara ett par matskedar återstår, tillsätt sedan buljongblandningen samt crème fraîchen, låt allt koka ihop lite snabbt och salta och peppra efter smak. Ta från värmen, rör ner köttet samt cornichonerna och strö hackad persilja över.
  6. Servera med fluffigt, nykokt ris.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.