Lammfärsjärpar med megasmarrigt chai-ris

Lammfärsjärpar med chairis
Foto: Robin Karlsson

Ni vet sånt där supergott ris man får på bra libanesiska restauranger? Det är helt bisarrt jobbigt att göra och tar flera timmar. Riset i denna rätt är mitt försök till en förenkling av processen, och om jag får säga det själv så blev det helt makalöst bra.

Instruktionerna är enkla: koka riset (helst basmati) enligt anvisningarna på förpackningen, men istället för vanligt vatten använder du chai-te. Det ger en ganska subtil men väldigt fin aromatiskt ton till riset som verkligen är underbar. Sen, när riset är färdigkokt, så fräser du lite gurkmeja och paprikapulver i smör och blandar ner det i riset. På så sätt får riset dels en härlig färg och dels en mustig och härlig smak som passar perfekt med smakerna från chai-teet.

Till riset gör vi lammfärsjärpar som vi bakar i ugnen tillsammans med lök- och tomathalvor. Vill man kan man givetvis använda grillen istället för ugnen, och det blir troligen ännu godare.

Som tillbehör rekommenderar jag hemgjord hummus, bladpersilja och ajvar relish. Även vitlökssåsen från mitt recept på kycklingkebab skulle passa riktigt bra till!

För övrigt kan man självklart använda någon annan färs om man inte är sugen på lamm, men det vore dumt för det är helt ärligt överlägset godast med lammfärs i en rätt som denna.


Lammfärsjärpar med chai-ris

4 personer
Cirka 1 timme

Ingredienser:

Järpar:

  • 500 g lammfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 msk sumak (kan uteslutas)
  • Svart- och vitpeppar
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver

Ris:

  • 4 portioner ris enligt förpackningens anvisningar (helst basmati)
  • Vatten för 4 portioner ris enligt förpackningens anvisningar
  • 2 påsar chai-te
  • 2 msk smör
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver

Tillbehör:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till järparna utom lammfärsen i en bunke och låt stå ett par minuter så ströbrödet hinner svälla. Blanda ner lammfärsen med en gaffel, och fortsätt blanda ett par minuter tills färssmeten är helt jämn och lite klibbig.
  3. Olja in en plåt med kanter eller en ugnsfast form samt dina egna händerna och forma 8–12 järpar av färssmeten och placera på plåten/formen. Se till att alla järpar är täckta av ett tunt lager olja. Halvera tomater och lök och placera på plåten bredvid järparna och strö en nypa salt över dem (vill man att tomat och lök ska behålla lite spänst kan man lägga in dem i ugnen efter ungefär halva tiden istället).
  4. Ställ in plåten i ugnen och låt stå i cirka 25 minuter. Rotera plåten när halva tiden har gått, och snurra på järparna ett par tre gånger under tillagningen.
  5. Riset: Mät upp så mycket vatten som anges på risförpackningen för 4 portioner. Koka upp och låt sedan tepåsarna dra i vattnet i 5 minuter. Mät under tiden upp riset och skölj det noggrant i en sil. Blanda ris, chai-te och en rejäl nypa salt i en kastrull och tillaga enligt anvisningarna på förpackningen. När riset är färdigt, smält smöret i en kastrull. När det slutar bubbla tillsätter du gurkmeja och paprikapulver och låter steka under omrörning i cirka 30 sekunder. Häll sedan kryddsmöret över riset och rör om ordentligt.
  6. Servera järpar med tomater, lök, chairiset och exempelvis hemgjord hummus, bladpersilja och ajvar relish.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *