Citronsylt

Citronsylt

Foto: Robin Karlsson

Citronsylt är banne mig omöjligt att få tag på i butik, men som tur är så är det väldigt lätt att göra själv!

När jag var liten fanns det en yoghurt med citronsmak. Jag minns inte vilket märke det var, men det var den godaste yoghurten jag visste, så förstå min förtvivlan när den togs ur sortimentet.

För ett par år sedan började jag fundera på hur man skulle kunna göra sin egen citronyoghurt, och det var då det slog mig – citronsylt! Jag hade aldrig tänkt på att detta inte är något som finns att köpa i butik, men när jag väl började tänka på det så kändes det helt bisarrt. Varför skulle citronsylt inte kunna vara jättegott? Eller sylt på någon annan citrusfrukt för den delen, t.ex. apelsin eller lime? Jag bestämde mig för att försöka göra en egen citronsylt, och det blev helt rätt på första försöket. Så himla enkelt är det verkligen.

Och, det är helt gudomligt blandat med lite naturell yoghurt. Helt gudomligt.

Det är även jättegott i alla andra sammanhang där sylt brukar figurera – på pannkakor, till glass, i tårtor och kakor, och så vidare. Och som sagt, busenkelt att göra.

Testa, du kommer inte ångra dig!


Citronsylt

Cirka 7 dl sylt
30 minuter

Ingredienser:

  • 400 ml pressad citron med fruktkött (cirka 6-8 citroner)
  • Rivet skal från 4 citroner
  • 400 g socker
  • 1 flaska flytande fruktpektin (180 ml)
  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt småkoka i 10 minuter.
  2. Häll på väl rengjord burk omedelbart, skruva på lock (även detta väl rengjort) och vänd upp och ned för att sterilisera.
  3. Låt stå tills den svalnat och förvara sedan i skafferi tills du öppnar burken, därefter i kylskåp.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.