BLT

BLT

Foto: Robin Karlsson

BLT står för bacon, lettuce and tomato, dvs bacon, sallad och tomat, och är en av världens mest kända smörgåsar. Tillsammans med club sandwich är det en sån sak som folk från hela västvärlden beställer när de är utomlands om de inte vågar prova det lokala köket, för den är verkligen otroligt vanlig på barmenyer världen över.

Detta är heller inte helt oförtjänt. Det är visserligen en väldigt enkel skapelse – en halvvarm dubbelmacka med bacon, sallad, tomat och lite majonnäs – men det är i just enkelheten som det geniala sitter. Bacon och tomat kompletterar varandra otroligt bra, och salladen tillför ett härligt krisp och lite fräschör medan majonnäsen binder ihop det hela och gör hela skapelsen en smula mer tillfredställande som måltid.

Som alltid med såna här ytterst enkla rätter är råvarorna av högsta vikt, för det finns liksom inget som smaklösa tomater eller vattnigt bacon kan gömma sig bakom här. I Sverige är tomaten det absolut största problemet, och tvärtemot vad jag tror många av er tror så är den också den viktigaste ingrediensen – jag skulle nästan gå så långt att kalla det en tomatsmörgås kryddad med bacon. I vilket fall är utbudet av tomater i Sverige helt horribelt cirka 48 veckor om året, och till och med mitt i högsommaren kan det vara svårt att få tag på riktigt bra tomater om man inte odlar själv.

Den enda räddningen är att använda riktigt bra körsbärstomater istället för vanliga tomater, för de håller i genomsnitt en mycket, mycket högre kvalitet. Ett litet knep som också får vilken tomat som helst att smaka bättre och liksom mer mogen är att salta och peppra lite direkt på tomatskivorna. Det lyfter fram tomatens tomatighet på nåt vis.

Vad gäller salladen är det bara att se till att den är färsk och fin, i övrigt är det bara att köra på vilken som sort helst som du gillar. En del föredrar att strimla salladen, men jag tycker det blir bättre med hela blad. Man behöver för övrigt inte snåla med salladen, utan ös på med ett ordentligt lager.

I övrigt är det bara att köpa det bästa baconet du hittar och har råd med, för det gör ganska stor skillnad. Jag föredrar ett rökigt bacon av lite mer amerikanskt stuk, men det är ju personligt. Jag föredrar också ett ganska normalt vitt bröd, men återigen, det gör man som man vill med.


BLT

2 mackor
20 minuter

Ingredienser:

  • 1 paket bacon
  • 4 skivor riktigt gott bröd
  • 4 msk majonnäs
  • 2 riktigt fina tomater eller motsvarande mängd fina körsbärstomater, skivade
  • Salt och peppar
  • Cirka 1/2 kruka sallad
  1. Klä en ugnsplåt i folie och lägg ut baconskivorna, och ställ in plåten i en kall ugn som du ställer på snabbuppvärmning till 200 grader. Vänd baconskivorna efter ett par minuter när de fått fin färg på ovansidan och låt dem steka ett par minuter till (var uppmärksam här för andra sidan går väldigt fort). Ta ut baconskivorna när de är klara och låt dem rinna av på lite hushållspapper.
  2. Vänd brödskivorna i baconfettet så de blir lite insmorda på båda sidor och ställ sedan in plåten igen för att rosta bröden lite lätt. Vänd bröden när ovansidan ser klar ut och låt andra sidan få lite färg (här gäller det också att vara med, för de blir rätt fort brända).
  3. Bred på ett lager majonnäs på de rostade brödskivorna, täck med ett lager bacon, ett lager tomatskivor som du saltar och pepprar, täck sedan med sallad och till sist med det andra brödet.
  4. Skär smörgåsen på snedden (alla vet att det är godare så) och servera omedelbart.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.