Biff med stekt potatis, lök, ägg och pepparrotssmör

Biff med stekt potatis, lök, ägg och pepparrotssmör

Foto: Robin Karlsson

Anspråkslöst, men ack så gott. Stekt biff, med pepparrotssmör, tillsammans med potatis, lök och ägg. Bara godsaker helt enkelt, och en barnlek att laga.

Pepparrot förknippas kanske oftast med fiskrätter, men det vore att förminska denna underbara och pikanta rot, för smakerna i denna anrättning passar verkligen som handen i handsken.

För mig är pepparrot är en sån där lustig ingrediens som – precis som senap och chili – kan vara som allra godast om det är lite för mycket. Det ska göra lite ont i näsan när man äter, då blir det absolut godast.

Känner du dig inte lika oförklarligt sugen som jag på rinnande ögon och svidande näsa så kan du ju så klart anpassa mängderna efter eget behag. För all del.


Biff med stekt potatis, lök, ägg och pepparrotssmör

2 personer
Cirka 1 timme

Ingredienser:

  • 2 biffar (t.ex. entrecote eller ryggbiff), cirka 150–200 g styck
  • 600 g potatis
  • 2 gula lökar
  • Cirka 30 g smör
  • Salt och peppar
  • En skvätt pressad citron
  • Riven pepparrot efter smak, färsk eller på tub
  • 2 ägg
  1. Salta biffarna rikligt runt om och åt ligga i minst 40 minuter innan stek 6. Ta också fram smöret så det hinner bli mjukt.
  2. Tvätta potatisen (eller skala) och tärna den sedan i cirka 1,5 cm stora kuber. Skölj i durkslag och placera sedan i mikrotålig skål (låt inte rinna av helt, vi vill ha med lite av vattnet). Mikra på högsta effekt i 5 minuter åt gången tills potatisen är i stort sett genomkokt, cirka 15 minuter totalt. Skaka runt potatisen mellan omgångarna. (Alternativt förkoka potatisen i välsaltat vatten tills inte riktigt genomkokta, cirka 6 minuter, och låt rinna av ordentligt i durkslag.)
  3. Medan potatisen förkokar: Skala och skiva löken. Rör ihop det rumsvarma smöret med en nypa flingsalt, lite svartpeppar, en skvätt pressad citron, och så mycket pepparrot du känner för. Ställ sedan i kylen till servering.
  4. Stek potatisen på medelhög värme i lite matolja tills väl brynt runt om. Salta och varmhåll i ugn på cirka 100 grader.
  5. Stek löken i lite matolja tills mjuk och väl brynt, cirka 8 minuter. Salta och peppra lite och varmhåll sedan tillsammans med potatisen.
  6. Höj värmen på stekpannan till max. Torka köttbitarna torra på ytan, gnid in dem med lite olja, och stek dem i den heta pannan tills väl brynta och till önskad genomstekningsgrad. Låt sedan vila på en tallrik under lite lös folie.
  7. Stek äggen som du önskar.
  8. Servera biffarna med potatis, stekt lök, stekt ägg, och en rejäl klick pepparrotssmör.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.