Pasta med paprikasås

Pasta med paprikasås

Foto: Robin Karlsson

Pasta med paprikasås är en väldigt enkel men samtidigt elegant rätt som går rasande fort att svänga ihop. Som vanligt med den här typen av okomplicerade rätter är kvaliteten på råvarorna helt avgörande för resultatet.

Utöver själva paprikorna skulle jag säga att valet av parmesanost och olivolja har störst inverkan på smaken. Med olivolja och parmesan av riktigt fin kvalitet får du ett djup i rätten som jag skulle säga är i stort sett helt nödvändigt för att man inte ska hinna tröttna på smaken innan man ätit upp. Med en rätt som bara består av pasta och en sås behöver du helt enkelt komplexitet i såsen för att det inte ska bli enformigt.

Vinägern gör också verkligen skillnad, så hoppa inte över den! Om du kan rekommenderar jag verkligen att du använder sherryvinäger, men vilken vinäger som helst gör underverk.

Jag föredrar att göra paprikasås på röd paprika, men det går givetvis att använda grön, gul eller orange också, men det blir inte alls lika gott i min mening.

Såsen kan för övrigt serveras till mycket annat – den är t.ex. jättegod till grillat kött, kyckling eller fisk – så det är ett bra recept att ha under bältet.


Pasta med paprikasås

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 800 g röd paprika
  • 1–2 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 60 g parmesan (1 näve finriven)
  • 0,8 dl fin olivolja
  • Cirka 2 msk vinäger (gärna sherryvinäger)
  • Salt och peppar
  • Cirka 400 g pasta
  • Ett par matskedar hackade örter att garnera med, t.ex. basilika eller persilja (kan uteslutas)
  1. Sätt ugnens grillelement på högsta värmen.
  2. Dela paprikorna och ta bort kärnor och stjälk, skala och kvarta löken och skala vitlöksklyftorna. För över till folieklädd plåt och ringla över lite olivolja, och blanda runt ordentligt. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och lite svedda i kanterna. Vänd grönsakerna en eller ett par gånger under tiden så de inte bränns (du kan gömma vitlöksklyftorna under en paprikabit om de börjar få för mycket färg).
  3. För över grönsakerna tillsammans med parmesan och olivolja till en blender eller stavmixerbägare och mixa tills helt slätt och lent. Smaka av med salt, peppar och vinäger och justera eventuellt med mer olivolja och/eller parmesan.
  4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av, och blanda med såsen i pastakastrullen.
  5. Servera i uppvärmda tallrikar och garnera med hackade örter, extra parmesan och lite ringlad olivolja.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.