Långkok: Tacos de Carnitas

Tacos de Carnitas

Foto: Robin Karlsson

Tacos de Carnitas är Mexikos svar på det amerikanska pulled pork, vilket troligen de flesta av er är bekanta med vid det här laget. (Denna metod går också att använda för att göra pulled pork: hoppa bara över steg 7-9 och servera i hamburgerbröd eller frallor med coleslaw, BBQ-sås och saltgurka.)

Detta är på intet sätt ett autentiskt mexikanskt recept, men själva resultatet är bra j**la nära och det är väldigt mycket enklare att tillreda än det traditionella receptet där man bland annat behöver en hel hink ister.

Kryddningen och tillbehören kan du anpassa helt efter eget huvud men det är så här jag brukar göra, och vad du än gör får du inte missa metoden att värma tortillas i stekpanna – detta revolutionerade mitt matliv, och all cred går till Kenji på Serious Eats för detta magiska sätt att göra trista, torra, tråkiga tortillas till något helt fantastiskt gott och underbart.

Ps. Inte för att skryta, men detta är faktiskt ett prisvinnande recept!


Tacos de Carnitas

4-6 personer
Aktiv tid: 45 minuter
Total tid: 4-5 timmar

Ingredienser:

Carnitas:

  • 1 stor fläskkarré, cirka 1,5 kg, skuren i stora kuber
  • 1 gul lök i klyftor
  • 1 apelsin i klyftor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 kanelstång
  • 2 lagerblad
  • 1 dl matolja
  • 1 msk salt
  • Peppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 16-24 små tortillas (4 var)

Tillbehör:

  • 1 gul lök, hackad
  • 1/2 rödkålshuvud, strimlat
  • 2 lime i klyftor
  • 4 tomater, hackade
  • 1 burk inlagd jalapeño
  • Gräddfil eller crème fraîche
  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Krydda köttkuberna med salt, peppar och spiskummin och sprid ut i ett jämnt lager i en ugnsfast form. Köttet ska ligga tätt packat.
  3. Tryck ner lökklyftor, apelsinklyftor, vitlöksklyftor, kanelstång och lagerblad bland köttbitarna.
  4. Häll över oljan, slå in formen noga med aluminiumfolie och ställ in i ugnen tills köttet är helt mört, cirka 3,5 timmar.
  5. Ta ut formen och ta bort löken, apelsinen, vitlöken, lagerbladen och kanelstången med tång och släng. För över kött och vätska från formen till en finmaskig sil satt över en bunke. Låt stå i 10 minuter. Det bör bli cirka 1,5 dl vätska och 1,5 dl fett i bunken.
  6. Lägg tillbaka köttet i formen och för med hjälp av en slev över fettet från bunken till köttet i formen. Strimla sönder köttet med två gafflar. Smaka av med salt och peppar.
    Tips: Spara vätskan från köttet och använd som buljong i exempelvis andra taco-rätter, soppor, grytor eller en BBQ-sås!
  7. Sätt ugnens grillelement på högsta värme och ställ in köttformen i mitten av ugnen när ugnen är varm. Låt stå cirka 5 minuter tills toppen av köttet är krispigt och nästan lite bränt. Ta ut formen och rör runt och ställ in den igen så att du får ännu mer krispiga bitar. Täck löst med folie till servering.
  8. Värm en tortilla genom att doppa dem i vatten och sedan steka i stekpanna (gärna grillpanna) på medelhög värme i cirka 20 sekunder per sida tills vattnet ångat bort och den fått ett par brynta fläckar. Slå in i en ren kökshandduk och upprepa med resten av bröden.
  9. Servera carnitas-köttet i tortillas med hackad lök, hackade tomater, strimlad rödkål, jalapeños, gräddfil eller crème fraîche och limeklyftor.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Fantastiskt gott!
    Kram Kajsa

  2. Robin Karlsson skriver:

    Tack Kajsa, vad roligt att du gillade receptet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.