Kronärtskocka med beurre blanc

Kronärtskocka med beurre blanc

Foto: Robin Karlsson

Beurre blanc är en av de klassiska, grundläggande såserna i franska köket. Man kan kalla det en variant på hollandaise, men beurre blanc är tunnare och något lättare att göra.

Den består av vätska, oftast syrlig såsom vinäger, citron eller vin. Bara vinäger blir i mitt tycke lite väl syrligt, men bara vin eller citron fungerar bra. En blandning av alla tre är min standardversion, och du får helt enkelt pröva dig fram till din egen favorit.

Det viktigaste att tänka på är att inte tillsätta för mycket smör åt gången, och se till att det är helt invispat innan du tillsätter mer. Det är också mycket viktigt att värmen inte är för hög när du tillsätter smöret, för då kokar för mycket av vätskan bort vilket leder till att såsen skär sig. Det ska bara vara så pass varmt att smöret smälter relativt fort, men det ska absolut inte vara ens i närheten av att koka. Du kan flytta kastrullen av och till plattan medan du vispar in smöret för att vara på den säkra sidan.

För övrigt behöver man oftast inte ens vispa om man gör en relativt liten sats som denna, utan då räcker det gott med att bara snurra och skaka kastrullen för att smöret ska smälta och vispas in i såsen.

Obs! Beurre blanc serveras gärna ljummen så om såsen blir klar långt innan kronärtskockan kan man värma på den försiktigt precis innan servering, men samma sak gäller här som innan: det får absolut inte koka för då kan såsen skära sig, så var försiktig.


Kronärtskocka med beurre blanc

Ingredienser:

 • 1 kronärtskocka

Beurre blanc:

 • 45 ml vätska, t.ex. 1 msk vardera av pressad citron, vinäger och vitt vin.
 • 1 liten lök/schalottenlök, hackad
 • Ett par svart- och vitpepparkorn
 • Vatten
 • 125 g smör, skuret i 2 cm stora kuber
 1. Lägg kronärtskockan i en kastrull med vatten så att det täcker ordentligt. Salta vattnet rikligt (det ska smaka salt, men inte obehagligt mycket). Koka upp och låt koka i cirka 25 minuter tills de yttre bladen släpper utan ansträngning. Ta upp kronärtskockan och låt rinna av uppochner på hushållspapper.
 2. Under tiden lägger du löken och kryddorna i en kastrull. Häll på 45 ml vätska. Koka i cirka 5 minuter.
 3. Ersätt den bortkokade vätskan med lika mycket vatten, rör runt lite och sila sedan ned koket i en ny kastrull.
 4. Vispa ner smörkuberna en efter en i den nya kastrullen.
 5. Smaka av och salta om det behövs.
 6. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.