Lättlagat: Bondomelett med lax

Bondomelett med lax

Foto: Robin Karlsson

En så vansinnigt enkel rätt som bondomelett kan – och bör! – ändå vara riktigt god, och den här är verkligen det. Rökt lax, potatis, lök och ägg. Hur fel kan det bli?

Vill man spexa till det lite kan man tillsätta lite hackad dill, eller egentligen göra lite vad f-n man vill, för en sån här rätt är ganska förlåtande och hundra procent upplagd för improvisation vad gäller smaksättning.

Det är dock viktigt att sänka värmen till låg ganska omgående när man tillsatt äggen, så om man inte har en gasspis bör man ta av pannan från värmen en minut eller två tills plattan svalnat lite. Annars är det lätt att botten blir bränd innan toppen stelnat.

Vill man kan man servera en enkel grönsallad till också! Jättegott verkligen.


Bondomelett med lax

2 personer
20 minuter

Ingredienser:

 • 2–3 kokta potatisar, tärnade
 • 1 mindre bit varmrökt lax (cirka 100 g)
 • 1 liten gul lök, grovhackad
 • 3–4 ägg
 • 3–4 msk mjölk
 • Olivolja till stekning
 1. Stek den tärnade potatisen i olivolja på medelhög värme tills den har fått lite färg, cirka 4 minuter. Strö över en nypa salt.
 2. Sänk värmen till medellåg och tillsätt den hackade löken. Stek ett par minuter tills löken mjuknat men ej tagit så mycket färg.
 3. Vispa ihop äggen med mjölken samt en nypa salt och färskmald svartpeppar.
 4. Smula ner laxen i stekpannan och se till att potatis, lök och lax är någorlunda jämnt fördelade. Slå över äggen och luta pannan hit och dit så äggen fördelas jämnt.
 5. Sänk värmen till låg och sätt lock på pannan (ta av pannan från spisen nån minut eller så tills plattan har svalnat lite om du inte har gashäll). Låt steka i cirka 10 minuter tills äggen precis stelnat på toppen.
 6. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.