Konfiterad vitlök

Konfiterad vitlök

Foto: Robin Karlsson

När man konfiterar något så sjuder man det långsamt i fett. Det mest kända exemplet är den franska klassikern konfiterat anklår, som tillagas i ankfett. Det blir enormt mört och milt men smakrikt när man tillagar på detta vis, och det är precis samma sak med konfiterad vitlök.

Vitlöksklyftorna blir helt mjuka och får en väldigt mild och fin smak. Det är enormt gott att breda ut dem som ett smör på ett gott bröd eller kex, kanske till tapas eller som drinktilltugg. De är också supergoda att ha i grytor eller att mosa ner i potatismos. Även själva oljan blir väldigt god och kan användas till att steka i, göra vinägrett av, doppa brödbitar som förrätt eller tilltugg… Möjligheterna är i princip oändliga.

Det som är något knepigt med detta recept är temperaturen: det är ganska viktigt att oljan håller en stadig temperatur på cirka 85 grader. Har du en termometer är det ju ingen konst, då krävs bara att du håller uppsikt och justerar temperaturen på spisen så det blir rätt. Har du ingen termometer blir det tyvärr väldigt svårt, så gör dig själv en tjänst och skaffa en termometer.

Man kan givetvis krydda vitlöken precis hur man vill. Min favorit är oregano och chiliflingor, men här har du verkligen alla möjligheter att göra precis som du vill.

Om du förvarar burken i kylen håller det något längre, men då finns en risk att en del av oljan stelnar vilket gör att det hela ser lite osmakligt ut. I så fall är det bara att ta fram burken ur kylen någon timme eller så innan du ska använda den och skaka den då och då så kommer den se ut som den ska igen.

För att undvika onödig disk och eventuellt nedslabbande så tillagar vi det hela genom att fylla en glasburk med alla ingredienser och sen tillaga hela burken i vattenbad. Det är alltså viktigt att du har en bra burk med ett bra lock som håller tätt. Det kan hända att det ändå läcker ut lite olja i kokvattnet, men det gör ingenting. Så länge locket sitter ordentligt ska det i alla fall inte komma in vatten i burken, och det är det viktigaste.


Konfiterad vitlök

Ingredienser:

 • Vitlök
 • God olivolja
 • Salt
 • Eventuellt kryddor och örter
 1. Fyll en glasburk med tätslutande lock med skalade vitlöksklyftor.
 2. Tillsätt en nypa salt och eventuella kryddor och örter och fyll upp med olja.
 3. Skruva fast locket ordentligt och placera burken i en kastrull med vatten så att vattnet når hela vägen upp till locket.
 4. Sjud på 85 grader i cirka 1 timme.
 5. Tar ur burken försiktigt utan att bränna dig och låt svalna.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Yael skriver:

  Finns det nån särskild anledning till att man ska konfitera i burken istället för kastrullen? Är det lättare att hålla jämn värme eller nåt?

 2. Yael skriver:

  Såg nu i texten att det stod…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.