Lättlagat: Grillad cubano

Grillad cubano

Foto: Robin Karlsson

Har ni sett filmen Chef som kom för ett par år sedan? Det är en slags dramakomedi där Jon Favreau spelar en hajpad kock som på grund av en Twitter-fadäs blir av med jobbet, och då startar en foodtruck istället tillsammans med sin son och en gammal kockpolare som de åker runt med och säljer grillade mackor.

Filmen är väl inget mästerverk, men rätt rolig och extra kul för oss som gillar mat, för en del av mackorna de tillagar är riktigt inspirerande.

En av dessa är en klassiker bland gatumaten i Florida, nämligen en cubano.

Som namnet antyder kommer mackan från Kuba – eller i alla fall från den kubanska befolkningen i Florida – och det är egentligen (liksom de flesta bra mackor) en ganska ödmjuk skapelse.

Det här receptet är definitivt inte tänkt att vara en 100 % autentisk version av originalet, men den har så att säga hjärtat på rätt ställe och är oavsett väldigt god, och är också lättare och snabbare att svänga ihop eftersom vi struntar i att göra ugnsstekt fläskkött och istället använder köttet från färdiga revbensspjäll.

Originalet ska göras på så kallat kubanskt bröd, men i och med att det inte går att få tag på här så använder vi vanligt franskbröd istället – vilket faktiskt är ganska likt kubanskt bröd. Originalet innehåller heller inte kalkon utan nöjer sig med skinka, och det kan du också göra om du vill, men jag tyckte det passade väldigt bra så jag inkluderade det.


Grillad cubano

2 hungriga personer
30 minuter

 • 1 helt franskbröd (helst utan vallmofrön)
 • Rumsvarmt smör
 • Cirka 8 grillade revbensspjäll (gärna kamben)
 • Cirka 8 skivor ost
 • 4 hela inlagd gurkor (smörgåsgurka, saltgurka, eller gärna polsk inlagd gurka med dill)
 • Amerikansk senap (t.ex. French’s)
 • Cirka 8 skivor smörgåsskinka
 • Cirka 8 skivor smörgåskalkon
 1. Dela brödet på längden (dvs i en topp och en botten), pensla snittsidorna med smör och grilla i smörgåsgrill eller grillpanna tills gyllenbrun.
 2. Plocka köttet från revbensspjällen, skär upp osten och skär sneda slantar av gurkorna.
 3. Bred rikligt med senap på brödhalvorna och fördela alla pålägg på bottenbrödet. Lägg på toppbrödet och tryck ihop det hela lite så påläggen ”sätter sig”.
 4. Om du använder smörgåsgrill: Pensla botten på grillen och ovansidan av brödet med smör och grilla sedan tills både undersida och ovansida är gyllenbruna och osten har smält, cirka 8 minuter. Tryck ihop grillen lite under tiden så din smörgås liknar den på bilden ovan.
  Om du använder grillpanna: Pensla grillpannan med smör och grilla smörgåsen på medelvärme tills botten är gyllenbrun, cirka 8 minuter. Låt en annan tung panna ligga ovanpå smörgåsen under tiden så den trycks ihop något. Upprepa proceduren fast med hela mackan upp och ned så även toppen av smörgåsen blir gyllenbrun.
 5. Skär i två delar och servera, gärna med en kall lageröl till.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.