Lättlagat: Lammfärsgryta med kikärtor och spenat

Lammfärsgryta med kikärtor och spenat

Foto: Robin Karlsson

Lammfärs är verkligen underskattat, och en lammfärsgryta är ett ypperligt sätt att använda det på. Det går snabbt, blir otroligt mustigt och gott, och är svårt att misslyckas med.

Rätten innehåller några lite ovanligare ingredienser, närmare bestämt hel spiskummin och mald sumak. Båda brukar gå att hitta i välsorterade mataffärer eller mataffärer med persisk inriktning. Hittar du inte hel spiskummin kan du strunta i det och istället använda dubbelt så mycket mald spiskummin. Hittar du inte sumak går det också bra att utesluta, men gör gärna ett försök för det är väldigt gott! Sumak har en frisk, lite syrlig smak och är väldigt aromatiskt och ganska unikt.

Harissapulver eller harissapasta går givetvis att utesluta om man inte vill ha någon hetta i grytan, eller så kan man ersätta det med annat chilipulver om man inte har harissa hemma.

Ett riktigt bra trick när man serverar ris till denna typ av mat är att låta en påse chai-te koka med i riskastrullen! Det ger en väldigt subtil men härlig arom till riset som passar perfekt verkligen, men det kan givetvis uteslutas det med.

Det kan verka mycket med 200 g bladspenat, men tro mig, det är precis lagom, för det sjunker ihop nåt fasligt under tillagningen.

Med allt detta sagt så hoppas jag att du provar receptet så som det är skrivet, för det blir verkligen jättegott!

Smaklig spis!


Lammfärsgryta med kikärtor och spenat

4 personer
30 minuter

  • 500 g lammfärs
  • 1 tsk hel spiskummin (kan uteslutas, se anmärkning ovan)
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g färsk bladspenat
  • 1 kruka/mindre knippe bladpersilja (en rejäl handfull plockad)
  • Cirka 380 g konserverade kikärtor (1 tetrapak)
  • 5 st inlagda libanesiska gurkor
  • 1 tsk mald sumak
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk harissapulver/harissapasta eller annat chilipulver (kan uteslutas, se anmärkning ovan)
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 liter kycklingbuljong
  • 4 dl ris
  • 1 påse svart chai-te
  1. Förvärm en stor stekpanna med höga kanter (eller en gryta) på hög värme med en skvätt matolja till oljan precis börjar ryka, tillsätt sedan lammfärsen och en rejäl nypa salt och stek tills färsen är ordentligt brynt, cirka 8 minuter. Medan den steker bryter du upp färsen i mindre klumpar.
    Om du använder hel spiskummin: Rosta spiskumminfröna i en torr stekpanna eller kastrull på medelvärme i någon minut till det doftar aromatiskt och fröna fått lite färg men absolut inte är brända. Ställ åt sidan tills vidare.
  2. Medan stekpannan värms upp tärnar du löken och skivar vitlöken tunt, plockar persiljan och grovhackar den, häller av kikärtorna och skivar gurkorna i slantar.
  3. När färsen är ordentligt brynt tillsätter du lök och vitlök och låter den steka med under omrörning tills den mjuknat men inte tagit så mycket färg, cirka 4 minuter. Tillsätt sedan spenaten, en näve i taget och låt den sjunka ihop innan du tillsätter en näve till. När all spenat är i pannan tillsätter du persilja, kikärtor och slantade gurkor, samt alla kryddor (inklusive de hela rostade spiskumminfröna) och vetemjölet och rör om ordentligt. Låt steka i någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt kycklingbuljongen och rör om så att mjölet löser sig i buljongen. Låt koka upp under omrörning och låt sedan småputtra i ett par minuter tills önskad konsistens är uppnådd. Smaka av med salt och peppar.
  5. Medan grytan kokar ihop tillagar du riset enligt anvisningarna på förpackningen, men du låter också te-påsen ligga med i riskastrullen under hela tillagningstiden.
  6. Servera grytan över det nykokta riset. Strö gärna lite extra sumak över vid bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.